Ako ne iskoristimo ovu šansu za članstvo u EU doći ćemo u nezavidan položaj

Geopolitička dešavanja okrenula su građane Evropske unije (EU) od evroskeptika u pravcu da podržavaju proširenje što je dobar signal za nas, ali je jasno da je ovo posljednja šansa za Crnu Goru i ako je ne iskoristimo ne možemo imati očiglednu evropsku perspektivu, ocijenila je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

Ona je to kazala na konferenciji „Prvih 10 godina pregovora: Jubilej za proslavu ili zabrinutost?“, koju Centar za demokratsku tranziciju (CDT) organizuje uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) i Ambasade Kraljevine Norveške.

„Zbog geopolitičkih dešavanja i agresije Rusije  građani EU su se takođe od evroskeptika okrenuli u pravcu proširenja EU, to je negdje dobar signal za nas i za zemlje Zapadnog Balkana, nažalost nije dobar motiv za tu promjenu raspoloženja. Crna Gora jeste i dalje predvodnik u pregovaračkom postupku, vidi se da imamo snažnu podršku partnera iz EU ali je jasno da je ovo posljednja šansa za Crnu Goru. Ako ne iskoristimo ovu šansu ne možemo govoriti ni o principu regate, niti možemo imati neku očiglednu evropsku perspektivu već ćemo doći u mnogo nezavidniji položaj“, kazala je predsjednica parlamenta.

Đurović je navela da ne može a da ne, kako kaže, osjeti gorčinu da se posle 10 godina, uslovno rečeno, vrtimo u krug. „Imali smo i boljih i lošijih perioda, imali smo u početku dosta jaku poziciju, dok je poslije u nekom periodu došlo do zastoja. Nažalost, u posljednje vrijeme, i potpunog zastoja“, rekla je Đurović.

„Ono što žalim i što primjećujem je da od 2019. u okviru plenuma nikada nije razmatran nijedan polugodišnji izvještaj o pristupanju Crne Gore EU i mislim da to nije dobra poruka“, rekla je predsjednica parlamenta.

„Očekujem da u narednom periodu osnažimo pregovaračku strukturu i posvetimo se više konkretnim aktvnostima. Naš Odbor za evropske integracije ima kapaciteta da pomogne, ali i za kontrolnu ulogu u pregovorima“, dodala je ona navodeći da je uloga Skupštine da obezbjeđuje da se usklade zakoni i procesi ali i da obezbjeđuje kvalitet života građana koji želimo, a to je po standardima EU.

Uloga Skupštine je, kako je rekla, dominantno u okviru uspostavljanja kvalitetnog političkog dijaloga. „Ne onog koji treba da ispunjava neku formu. Ne smatram da politčki dijalog predstavlja organizovanje konferencija i panela niti zakazivanje sastanaka, to za mene predstavlja svakodnevni proces, pa i oko sitnih stvari koje ne podrazumijevaju kvalifikovanu većinu, već usaglašavanje sa mojim kolegama iz većine i opozicije“, kazala je presdjednica parlamenta

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije je kazao da u parlamentu i vladi duva novi vjetar i napominje da je vladavina prava više u fokusu nove metodologije. „Veoma je važno da imate makar minimalno funkcionlan sistem na sudskom i ustavnom nivou, mi možemo integrisati samo funkcionalne države“, rekao je Timonije.

Napomenuo je da je teško davati instrukcije kada se zna da su dva bitna člana sudske vlasti u zatvoru.

„Postoje potrebe za velikim promjenama u crnogorskom društvu, diskusija je dobra i mi uporno pozivamo na diskusiju, ali to ne znači da se dijeli plijen i da se dogovara o nekažnjivosti. Ali ovo je vaš unutrašnji problem, svaka zemlja ima svoju istoriju i mi se ne možemo previše miješati u stvari“, poručio je ambasador Francuske.

Nova metodologija pregovora, kako je dodao, nudi puno mogućnosti. „Ali Crna Gora nije iskoristila puno njih za organizaciju pregovora“, kazao je on.

Kazao je da procese integracija nije lako mijenjati, ali da se nada da bi u narednim mjesecima i godinama trebalo doći do efikasnijeg pristupa Brisela.

„Na dobrom ste putu, ako se stvari budu odvijale povoljno u narednim mjesecima, uz dobre pripreme u Ministarstvu za evropske poslove, kvalitetna imenovanja, kao i napredak u nekim simboličkim pitanjima kao što je slobodna zona u Baru što se može shvatiti kao zbir mnogo problema, to bi bilo psihološko mjerilo, nama je potrebna uspješna priča“, naglasio je Timonije.

Zamjenik šefice Delegacije EU u Podgorici, Rikardo Seri, je poručio da je kod Crne Gore dobra stvar što postoji konsenzus o članstvu u EU. „Snažna je podrška društva proširenju EU, što je krucijalno. Istina je da postoji optimizma za članstvo u ovom momentu i to je vrlo dobro. Nekada nije potreban optimizam jer postoje činjenice koje se mogu vidjeti i koje ukazuju da zemlja ide ili može ići u pravom smjeru“, rekao je Seri.

Podsjetio je da je Crnu Goru nedavno podsjetio predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji je, kako je Seri rekao, najjasnije poručio da imamo uspješan primjer i uspješnu priču u regionu.

„I, ponovo, Crna Gora je u najboljoj poziciji da ostvari taj cilj“, kazao je on.

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu, Tonino Picula, kazao je da je da je dobro da podrška građana Crne Gore EU ne opada. „To znači da su i oni svjesni pripadanja velikom i snažnom bloku zemalja, zajednici koja omogućava sigurnost i prosperitet svim svojim članicama“, rekao je Picula.

U proteklih nekoliko godina dogodilo se, kako je rekao, usporavanje napretka na putu ka članstvu.

„Ali, ne smijemo zaboraviti, Crna Gora je uprkos tome, i dalje predvodnik proširenja u praksi. Ipak je najdalje odmakla od svih kandidata uprkos činjenici da četiri i po godine nije zatvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje. I dalje Crna Gora u EU parlamentu ima iskrenu podršku svih proevropskih političkih grupa kao i konsenzus oko reformi koje su nužne kako bi se otklonili nedostaci crnogorskih institucija koji usporavaju proces“, kazao je on.

Kako je naveo, danas, sa novom manjinskom vladom, sa nekim novim, od ranije dokazanim ljudima na pozicijama važnim za zatvaranje poglavlja, ta perspektiva svakako izgleda bolje.

Ipak, napominje da  nedostatak napretka u reformi pravosuđa i raširenost korupcije ostaju dvije ključne teme za koje treba efikasna zakonodavna podrška. „Nikako se ne smije zaboraviti ograničen napredak na polju slobode medija, borbi protiv dezinformacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu, politički pristrasnog izvještavanja, te stranog uticaja u crnogorskim medijima“, rekao je Picula.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica je rekao da nova parlamentarna većina u najkraćem roku mora pokrenuti dijalog o svim pitanjima koja su zaustavila naš evropski put. „Mora se, konačno, otvoriti demokratski i istinski inkluzivan proces i sa opozicijom koji neće biti zamka za političke protivnike nego iskreno pružena ruka za dijalog. Mora se konačno demonstrirati da postoje političke elite koje imaju kapacitet za ovaj dogovor. Potrebni su nam donosioci odluka koji shvataju da postoje procesi iz kojih partije mogu izaći i sa neki minusom u trenutnom rejtingu, ali da zbir svih tih minusa predstavlja veliki plus za zajednicu, tj. društvo. A takav proces nijesmo imali od početka 2016. godine“, rekao je Koprivica.