Nedopustivo ćutanje Ustavnog suda

Pasivnost Ustavnog suda i neizjašnjavanje nakon odlaganja lokalnih izbora može značiti da se ova institucija miri sa podrivanjem demokratskih procesa u Crnoj Gori. Ignorisanje naše i dugih inicijativa znači da ovaj sud ne zanimaju krucijalna pitanja funkcionisanja demokratije i demokratskih izbora u zemlji.

Mjesec nakon što smo podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, tj. o načinu na koji su odloženi lokalni izbori, Ustavni sud nije održao sjednicu i raspravljao o ovoj temi, a nije ni obavijestio javnost o zakazivanju sjednice na kojoj će se raspravljati ova inicijativa.

Način na koji je sprovedeno odlaganje izbora u suprotnosti je sa pravnim poretkom, što je proizvelo ozbiljnu pravnu konfuziju u nekoliko oblasti našeg pravnog sistema i narušilo demokratski poredak i pravila, ali Ustavni sud ne nalazi na shodno ni da, makar, obavi raspravu o ovoj temi.

Svako je po zakonu dužan poštovati odluke Ustavnog suda. Ali, kao organizacija koja se preko 20 godina bavi izbornim procesima, nijesmo dužni gledati i ćutati na rušenje krucijalnih postulata demokratije.

Ovako važna institucija nema pravo da ignoriše ovu temu. Nadamo se da ovdje nije u pitanju nedostatak hrabrosti da se donese jedina moguća odluka, i da ova se ova institucija nije odlučila za taktiku ćutanja, ignorisanja problema i čekanja da jedan sudija ispuni uslove za penziju i na taj način formalno izgubi kvorum za odlučivanje.

Umjesto da Ustavni sud iskoristi mogućnosti koje mu Ustav daje i samoinicijativno pokrene postupak u prilikama koje znače ozbiljne devijacije u toku demokratskih procedura, on više od mjesec dana izbjegava da se izjasni o ovom izuzetno važnom pitanju.

Kad političari krenu da se igraju sa zakonima baš je Ustavni sud brana ili ustava tom ponašanju. Zato, još jednom apelujemo na Ustavni sud da hitno zakaže sjednicu i izjasni se o našoj i drugim inicijativama vezano za odlaganje lokalnih izbora.

Milena Gvozdenović
Zamjenica programskog direktora CDT-a