Poziv za dostavljanje mišljenja i sugestija

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva sve zainteresovane aktere da su uključe u kreiranje Inicijative za zaštitu profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja lažnih vijesti (Inicijativa), koje će predstavljati početni korak za formiranje fonda čija je svrha podrška medijima za suprotstavljanje ovoj izrazito negativnoj pojavi.

Pozivamo medije koji u osnovi svog rada baštine vrijednosti i postulate profesionalnog i transparentnog novinarstva i vlasništva medija, NVO koje se bave medijima, medijske eksperte/kinje, stručnjake/inje za medijsko pravo, građanke i građane da nam  pošalju sugestije i predloge za unapređenje teksta Inicijative do kraja radnog dana 23. maja 2022. godine.

Ključni cilj projekta u okviru kojeg sprovodimo ovu aktivnost jeste afirmisanje principa provjere činjenica i osnivanje Fonda za podršku medijima u suprotstavljanju dezinformacijama (Fond), koji će medijskim kućama omogućiti intenzivniji razvoj faktčekinga unutar redakcija. Takođe, želimo se suprotstaviti bilo kakvom pokušaju (auto)cenzure ili ograničenja slobode govora.

U ovom procesu državu vidimo kao partnera i otvoreni smo za svaki vid saradnje. On će se, do formulisanja nacrta pravila funkcionisanja Fonda, odvijati bez direktnog učešća predstavnika državnih organa, jer smatramo da organi trebaju biti podrška, a ne uređivači ovog postupka.

Nakon završenih konsultacija o Inicijativi i Fondu uputićemo odgovarajuće predloge Skupštini i Vladi Crne Gore i voditi intenzivnu kampanju javnog zagovaranja da se naši ciljevi zaista i ostvare, a profesionalni mediji dobiju potrebnu podršku od države.

Naša Inicijativa ne prejudicira uvođenje samoregulacije ili bilo koju drugu obavezu za medije, već  želi kreirati minimum principa koji čuvaju novinarstvo od pogubnog uticaja dezinformativnih kampanja i aktivnosti.

Projekat osnivanja Fonda podržava Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Prvi nacrt teksta Inicijative možete pročitati ispod.

Molimo vas da predloge i sugestije šaljete na e-mail [email protected] ili preko naših društvenih mreža.