Saradnjom CDT i DIK do kvalitetnijih izbora

Državna izborna komisija (DIK) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) potpisali su Memorandum o saradnji koji za cilj ima povećanje kvaliteta izbornog procesa i unapređenje transparentnosti i otvorenosti organa za sprovođenje izbora. 

Memorandumom su predviđene aktivnosti za poboljšanje otvorenosti DIK kroz unapređenje planiranja i razvoja konkretnih instrumenata otvreonosti i unapređenje informisanosti i edukacije birača, što će doprinijeti podizanju povjeranja građana u izborni proces. 

„Ovo je prvi Memorandum o saradnji koji DIK potpisuje sa predstavnicima civilnog društva s ciljem da unaprijedi kvalitet izbornog procesa. Civilno društvo u Crnoj Gori ima poseban kapital znanja kada su u pitanju izborni procesi i to treba da iskoriste sve državne institucije, a naročito mi koji realizujemo izborni postupak“, kazao je predsjednik DIK Nikola Mugoša. 

On je pojasnio da će ovaj memoradnum rezultirati konkretnim aktivnostima koji će doprinijeti ostvarivanju zajedničkog cilja unapređenja transparentnosti DIK.

Planiramo akcije koje će rezultirati boljom informisanošću biraca o izbornim procesima i njihovim pravima”, dodao je Mugoša. 

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica je kazao da je partnerstvo sa DIK dugoročno i da mora dovesti do poboljšanja stanjate da je ključno da birači moraju znati šta partije mogu da im ponude, a šta ne smiju da rade u toku izbornog procesa. 

“Želimo da se više nikada ne ponove prethodne loše prakse u radu DIK, donošenje nezakonitih odluka koje je i Ustavni sud obarao i atmosfera stalnih političkih tenzija. Današnjim činom želimo da damo doprinos stvaranju kredibilne institucije kojoj građani vjeruju”, dodao je Koprivica. 

On je kazao i da DIK mora da počne da brzo i transparentno objavljuje rezultate izbora, a ne da čeka NVO ili partije da ih saopšte.  

Kruna ovog procesa, kako pojašnjava Koprivica, treba da bude dogovor političara o predlogu CDT-a o depolitizaciji i profesionializaciji izborne administracije. 

Memorandum o saradnji