Vlada je iznevjerila partnere i ukrajinski narod

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Vladu da hitno usvoji i učini operativnim paket sankcija Rusiji i prekine sa komičnim igrokazima koje demonstrira na ovom polju. 

Deklarativno a ne i suštinsko uvođenje sankcija zapravo znači da je Crna Gora iznevjerila svoje partnere, svoje saveznike i simbolički i politički ostala na strani agresora. Ovo ponašanje ima svoju kvalifikaciju i naziv koji je jedinstven za sve one koji iznevjere svoje partnere u teškim trenucima. 

Vlada je iznevjerila i civile i vojnike koji svakodnevno ginu, razorene gradove i sela, 10 miliona raseljenih  – sve one koji trebaju makar simboličan gest solidarnosti u ovom teškom momentu.   

I nakon kritika i upozorenja koja dolaze sa relevantnih domaćih i međunarodnih adresa, odlazeća Vlada istrajava u odluci da političke stavove i ekonomske interese pojedinaca stavlja ispred interesa Crne Gore, time nanoseći ogromnu štetu i na spoljnom i na unutrašnjem planu.  

Za one koji još nijesu shvatili – ovo je momenat koji će odrediti našu posvećenost evropskom projektu. I nema tog mjerila koje ćemo moći da ispunimo ako se pokažemo kao nepouzdan partner Evropi koja ovih dana nastupa ujedinjeno i solidarno. 

Treba se zapitati zbog čega Vlada Crne Gore tako uporno istrajava u ugrožavanju jedne od rijetkih politka na evropskom putu koja nam je dobro išla – usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom. 

Da li to većina ministara podržava agresiju na suverenu zemlju? Ili se samo dodvorava biračkom tijelu koje navija za Putina? Je li moguće da je mandat u Beranama važniji od principa i vrijednosti oko kojih se ujedinila čitava Evropa?  

Ili, da li je sve u politici ili ima nešto i u novcu? Postoje li osobe na listi sankcija EU koje su iskoristile ovo odlaganje njihove primjene u Crnoj Gori? I postoji li neko na pozicijama moći ko se od toga okoristio? 

Na ova pitanja ćemo prije ili kasnije dobiti odgovor, iako je on svima već odavno poznat. 

Dragan Koprivica
Izvršni direktor CDT-a