Osuđujemo agresiju Rusije, Vlada da se uskladi sa zapadnim partnerima

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Udruženje pravnika Crne Gore (UPCG) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) najoštrije osuđuju vojnu agresiju režima u Rusiji nad Ukrajinom, koja se sprovodi uz najgrublje kršenje međunarodnog prava i temeljnih vrijednosti čovječanstva od II svjetskog rata u Evropi.     

Izražavamo solidarnost sa građanima i građankama Ukrajine, koji su žrtve bezumne invazije i bore se za pravo na slobodu, život i nezavisnost.   

Pozdravljamo otpor građanki i građana Rusije i Bjelorusije koji se glasno suprotstavljaju ratu, rizikujući represiju i progon od autokratskih režima u svojim državama.  

Ohrabrujuće je to što Evropa nikada nije bila jedinstvenija u odbrani temeljnih vrijednosti civilizovanog društva.  Izražavamo uvjerenje da će odlučno i sinhronizovano djelovanje EU i njenih članica zaustaviti rat i spriječiti da Ukrajina bude silom pokorena. Vjerujemo i da će to biti dodatni podstrek za sve progresivne snage koje se zalažu za eliminisanje malignih uticaja nedemokratskih režima.   

Podržavamo pridruživanje Crne Gore sankcijama EU koje su uvedene Putinovom režimu u Rusiji i pozivamo Vladu Crne Gore da bez kalkulacija i kašnjenja usklađuje svoju spoljnu politiku sa zapadnim partnerima.    

EU je, pored ostalih mjera, počela da štiti svoj medijski prostor od opasnog uticaja ruske propagande. Međutim, u Crnoj Gori se i dalje nesmetano emituje i reemituju sadržaji ruske propagande koji imaju za cilj podupiranje kleronacionalista i militantnih grupa, kao i generalno dezinformisanje građana i građanki Crne Gore. To zahtijeva i institucionalni odgovor Vlade Crne Gore, a posebno resornog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, kao i Agencije za elektronske medije.   

Takođe, ukazujemo i da lošu poruku šalju okupljanja podrške Putinovom režimu u Crnoj Gori i pozivamo vlasti da pažljivo isprate njihov sadržaj i karakter, kao i da djeluju u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima u slučaju ispoljavanja govora mržnje ili drugog nezakonitog ponašanja.  

Pozivamo  Vladu Crne Gore i da sprovede akcije praktične solidarnosti sa žrtvama rata u Ukrajini kroz upućivanje materijalne i finansijske pomoći i organizovanje dolaska i prihvata izbjeglica.   

CDT, CEDEM, UPCG i CGO pozdravljaju inicijativu podnešenu u Skupštini Crne Gore za usvajanje Rezolucije za osudu agresije na Ukrajinu i izražavaju nadu da će je podržati svi politički subjekti kao izraz osude napada na međunarodni poredak i svjetski mir od strane nedemokratskog režima u Moskvi.  

  

Centar za demokratsku tranziciju (CDT)  

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)  

Udruženje pravnika Crne Gore  

Centar za građansko obrazovanje (CGO)