Nova Vlada, stara praksa: Umjesto profesionalizacije i dalje caruje partitokratija

Izvor: Portal Vijesti

Iako je premijer Zdravko Krivokapić od početka mandata često koristio riječ kompetencija, najavljujući profesionalizaciju javne uprave, praksa u državnim preduzećima pokazuje nešto sasvim drugo.

U bordovima direktora sjede uglavnom partijski kadrovi nove vlasti od kojih su neki veoma mladi i nemaju ni dana staža a često ni veze sa prethodnim poslovima, utvrdio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Njihovi podaci pokazuju i da pojedini članovi ovih odbora dobijaju visoke naknade iako se nekad ne sastaju i po više mjeseci a prednjači predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra iz Građanskog pokreta URA Blažo Rađenović, koji je u maju primio čak 4.670 eura.

Nova Vlada, stara praksa. Tako se ukratko može sumirati stanje u bordovima direktora preduzeća u državnom vlasništvu nakon promjene vlasti.

Podaci do kojih je došao CDT pokazuju da umjesto profesionalizacije, i dalje caruje partitokratija.

Pretragom na internetu dolazi se do zaključka da se većina članova, a u nekim odborima direktora maltene svi, mogu povezati sa partijama na vlasti, kao što je slučaj sa Aerodromima Crne Gore.

Partije često u svoju odbranu poručuju da to što je neko član stranke ne znači da nema potrebne kvalifikacije ali puno je primjera koji to demantuju.

Tako je npr. za članicu borda direktora kompanije Montenegro bonus, koja se bavi trgovinom naftnim derivatima, postavljena Ivana Klikovac, koja ima 27 godina, a od dosadašnjeg iskustva ima rad u ljetnjim mjesecima u Duty free shopu na podgoričkom aerodromu i obavljeno stručno osposobljavanje u mikrokreditnoj firmi.

Predsjednica Borda direktora Željezničke infrastrukture, Milena Šuković, prethodno je radila kao komercijalista, agent prodaje i brend menadžer u trgovinskim lancima, a član istog borda Stefan Pižurica u nevladinim organizacijama, Građanskom pokretu URA i jednoj podgoričkoj banci.

Naknade u upravnim odborima kreću se od 245 eura, koliko primaju u Nacionalnim parkovima, do 690 u Montenegrobonusu.

Međutim, naknade predsjednicima upravnih odbora su mnogo veće.

Rekorder po primanjima je predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović, funkcioner URE, koji je u maju primio čak 4.670 eura, a ostalih mjeseci po 3.270, dok je članovima odbora isplaćeno po 350 eura mjesečno.

Tolike naknade su bile i u prethodnom Upravnom odboru za vrijeme DPS vlasti.

Predsjednik Upravnog odbora Pošte Igor Bulatović iz SNP prima 1.760 eura mjesečno, a predsjednica Upravnog odbora Montenegrobonusa iz Demokrata Slađana Džaković 990 eura.

Vlada je na posljednjoj sjednici zaključila da je neophodno preispitivanje politika ovih zarada i naknada i obavezala Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da pripremi Analizu koja će rezultirati konkretnim preporukama za poboljšanje stanja u državnim preduzećima.