Bez pomaka u otvorenosti vlasti

U ovoj godini nemamo nikakav pomak kada je u pitanju rad na politikama otvorenosti vlasti, odustalo se od izrade strategije otvorenosti, proces Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) stagnira, a ključni zakon u ovoj oblasti – Zakon o slobodnom pristupu informacijama, još ne stiže da bude prioritet, poručila je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević na otvaranju konferencije “Otvorenost izvršne vlasti: Slijepa ulica za informacije”.

Kovačević je ocijenila da je osnivanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije bila dobra vijest u ovoj oblasti.

“Za koji imamo očekivanja da će uticati na povećanje dostupnosti informacija. Takođe, pozitivno je i što je nakon niza godina konačno urađen novi web portal Vlade, kao neophodna infrastruktura, ali tek ćemo ocjenjivati čime će se i koliko ažurno on puniti, a to sada svakako nije impresivno”, rekla je ona.

Kako je dodala, imali smo i nekoliko situacija kada je Vlada objavila važne i tražene informacije.

“Ali to nikad nije bilo proaktivno, već reaktivno, nakon snažnog javnog pritiska”, kazala je programska direktorica CDT-a.

CDT je, dodala je, u prvoj polovini godine objavio rezultate svog redovnog godišnjeg istraživanja – indeks otvorenosti, gdje je zaključeno da Vlada nije unaprijedila otvorenost u odnosu na prethodni period.

“To je istraživanje rađeno u proljeće, ali mi ne vidimo ni nakon toga da se nešto pomaklo u ovoj oblasti. Razumijemo da je Vlada u komplikovanoj političkoj situaciji imala prepreke na brojnim poljima. Međutim, u ovoj oblasti, stvari su bile u njihovim rukama, a opet vrlo je malo urađeno”, kazala je Kovačević.

Posebno, kako je istakla, brinu rezultati indeksa koji se odnose na transparentnost sjednica Vlade.

“Sjednice Vlade nijesu dovoljno transparentne. Nastavilo se sa praksom cenzurisanja dnevnih redova za sjednice. Najava sjednice i predlog dnevnog reda objavljuju se tek neposredno pred sjednicu, a bilo je slučajeva kada je najava objavljivana i retroaktivno, nakon početka same sjednice. Nije ispunjena javna najava predsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića da će sjednice Vlade (ili njihovi djelovi) biti otvorene za javnost”, rekla je ona.

Pored svega ovoga što su bile primjedbe i u ranijem periodu, dodala je Kovačević, imamo novi momenat koji doprinosi netransparentnosti Vlade.

“Vlada vrlo često odlučuje o važnim pitanjima bez održavanja sjednice. Ovi materijali nijesu javno dostupni, pa javnost nije blagovremeno upoznata sa njihovim sadržajem ili se o njemu najuporniji informišu iz Službenog lista, nakon završenog odlučivanja”, zaključila je Kovačević.

Konferencija je organizovana u okviru regionalnog projekta koji finansira Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).