O vakcinama pitajte stručnjake, a ne društvene mreže

Mladi u Crnoj Gori biće u fokusu borbe protiv dezinformacija o vakcinaciji i koronavirusu u predstojećem periodu. S obzirom na to da su zdravstvene vlasti učinile vakcinu protiv COVID-19 dostupnom svim građanima Crne Gore, i da se svaki zainteresovani građanin može vakcinisati „na svakom ćošku“ svoje opštine, kampanja se usmjerava ka ciljanom povećanju obuhvata imunizacije, odnosno imunizovanih.

Kako je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Raskrinkavanja više puta ukazivano, izostanak još većeg odziva za vakcinaciju nego do sad, posljedica je i nekontrolisanog širenja dezinformacija o vakcinama, kao i o korona virusu. A, one su starije i od same pandemije.

Zbog toga je tim Raskrinkavanja u saradnji sa stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) pokrenuo kampanju protiv dezinformisanja javnosti o vakcinama.

Činjenicama protiv dezinformacija

Tokom kampanje, vodeći stručnjaci IJZ-a će odgovarati na pitanja koja se zloupotrebljavaju na društvenim mrežama. U medijima će razobličiti brojne teorije zavjere i laži o vakcinama. Neke od njih su – da vakcine nijesu dovoljno ispitane, da izazivaju neplodnost, da mijenjaju genetski materijal čovjeka…

Cilj kampanje je da još jednom odlučno pozove građane da vjeruju ljudima koji su svoje živote posvetili nauci i liječenju drugih, a ne neprovjerenim tvrdnjama sa društvenih mreža, te da ukaže da vakcinacija spašava živote i vraća ih u normalu.

Takođe, tim Raskrinkavanja još jednom poziva sve građane da pošalju sumnjive objave sa društvenih mreža i iz medija i naš tim će ih detaljno provjeriti.