Provjerite činjenice! Vakcine spašavaju živote

Centar za demokratsku tranziciju, kroz projekat Raskrinkavanje.me, pokrenuo je kampanju ‘’Provjerite činjenice! Vakcine spašavaju živote’’ kako bi apelovali na građane da obrate pažnju na lažne informacije o štetnosti vakcine protiv koronavirusa, koje im se svakodnevno plasiraju, kako preko društvenih mreža, tako i putem medija.

Ova kampanja realizuje se uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD i Agencije SAD za međunarodni razvoj USAID-a.

Raskrinkavanje nastavlja da se bori protiv infodemije koja prati pandemiju. Od početka pandemije objavili smo više od stotinu analiza na temu vakcine protiv koronavirusa. I dalje se suočavamo sa talasom teorija zavjere o sastavu vakcina, njihovoj štetnosti, neučinkovitosti, neprovjerenom sastavu i posljedicama vakcinacije.

U prvom promo spotu naše kampanje Dragan Cvijetić iz Podgorice podsjeća na važnost imunizacije.

Pozdravljamo veliki odziv u prvim danima masovne imunizacije. Podsjećamo da podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da vakcine spašavaju 3 miliona života svake godine, kao i na činjenicu da je COVID-19 do sada odnio više od 1.500 života u Crnoj Gori, a više od tri miliona u cijelom svijetu.

Ne vjerujte samoprozvanim naučnicima i teoretičarima zavjere sa društvenih mreža. Provjeravajte činjenice, čitajte pažljivo.

Pozivamo građanke i građane da nam prijave sumnjive informacije i objave sa društvenih mreža i medija, a mi ćemo ih detaljno provjeriti.

Ovdje možete pogledati ostale spotove:

 

Koordinatorka projekta Raskrinkavanje.me

Tijana Velimirović