Glasaj slobodno: Glas nema cijenu!

CDT je pokrenuo kampanju “Glasaj slobodno” usmjerenu ka građankama i građanima Nikšića, kako bi promovisao neprikosnoveno pravo na slobodan politički izbor.

Cilj kampanje je da građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

Tužilaštvo i policija moraju saopštiti koje su aktivnosti preduzeli u cilju provjere navoda da se u Nikšiću dešava prodaja i kupovina glasova, jer su to aktivnosti koje su zabranjene zakonom. Za ova djela je zaprijećena kazna zatvora do tri godine.

Pozivamo građanke i građane Nikšića da se odupru ovoj pojavi i da sve one koji obavljaju takve aktivnosti prijave nadležnim organima koji ih moraju zaštititi.

Takođe, tužilaštvo nam mora saopštiti da li su sukob između pristalica DPS-a i Demokrata, paljenje automobila aktivisti Demokrata, ranjavanje člana DPS-a, napad na aktiviste Demokrata u Kočanima, vrijeđanje ministra i savjetnice premijera, napad na aktivistu Nove srpske demokratije, objavljivanje uvredljive karikature na društvenim mrežama nositeljke liste DPS-a, ispisivanje šovinističkih grafita na zidovima džamije, prijetnje predstavnici Liberalne partije i atak na tadašnjeg direktora Opšte bolnice ulične i kafanske razmirice, fingirani događaji ili događaji koji su inspirisani političkom, nacionalnom i vjerskom mržnjom.

Ukoliko nemamo preciznu informaciju o pozadini ovih događaja, to bi značilo da nastavljamo pogubnu praksu iz prethodnog perioda da se ova vrsta incidenata stavlja pod tepih. A onda je samo pitanje dana kada će se nasilje ponoviti u mnogo gorem obliku.

Podsjećamo da je na sajtu CDT-a (https://www.izbori.cdtmn.org/) postavljena aplikacija pomoću koje građani/ke mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili ako su primijetili zloupotrebe u izborne svrhe.

Moć je u rukama građana/ki, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele, bez obzira na pritiske i ucjene.

Nikšićanke i Nikšićani, glasajte slobodno!

Milena Gvozdenović

Koordinatorka istraživačkog centra CDT-a