Nikšićanke i Nikšićani – glasajte slobodno!

CDT pokreće kampanju “Glasaj slobodno” usmjerenu ka građankama i građanima Nikšića, kako bi promovisao neprikosnoveno pravo na slobodan politički izbor.

Cilj kampanje je, kao i u prethodnim izbornim ciklusima, da, u uslovima podignutih tenzija, Nikšićanke i Nikšićane podsjetimo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

Takođe, u toku kampanje apelovaćemo na nadležne državne organe da kvalitetnije djeluju i rasvijetle sve nedoumice koje se tiču mnogobrojnih negativnih pojava u kojima svakodnevno svjedočimo u prethodnom periodu. Samo koordinirana akcija i saradnja ovih instutucija mogu zaštiti građanke i građane od pritisaka i vratiti im osjećaj bezbjednosti.

Očekujemo mnogo aktivniju ulogu ovih organa nego što je to bio slučaj u početnim fazama kampanje jer su tužilaštva, Agencija za sprečavanje korupcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo zdravlja, Agencija za elektronske medije, izborne komisije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda i svi učesnici u političkoj utakmici dužni voditi računa o interesima građana, a ne samo interesima političkih subjekata.

Svakodnevno ćemo podsjećati državne organe da je njihov zadatak da u okviru svojih nadležnosti štite slobodu izbora građana.

Građane/ke ćemo porukama u kampanji podsjetiti da je moć u njihovim rukama, da su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga kod žele, bez obzira na pritiske i ucjene. Niko ne može znati niti provjeriti za koga su birači glasali! Takođe ohrabićemo ih da sva eventualna kršenja zakona kojim su izloženi prijave nadležnim organima.

Za nas je veoma važno da ove poruke dođu do što većeg broja građana/ki. Zato pozivamo i medijske kuće, NVO, i svjesne i aktivne pojedince/ke da nam pomognu da poruka “Glasaj slobodno!” dođe do što većeg broja ljudi.

U okviru kampanje biće emitovano devet pomotivnih spotova sa porukama koje treba da motivišu građane da slobodno izraze svoju volju na predstojećim izborima.

Ključne poruke kampanje su #bezkupovine, #bezucjena, #bezunistavanja, #jednomiusvojeime, #bezstranihuticaja, #bezprljavognovca, #državnonijepartijsko i #prijavizloupotrebe koje u stvari predstavljaju suštinu zakonskih odredbi koje tretiraju krivična djela protiv izbornih prava.

Pored ovoga, na sajtu CDT-a www.izbori.cdtmn.org je postavljena aplikacija pomoću koje građani/ke mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili u slučaju zloupotreba u izbornom procesu.

Pozivamo građane i građanke Nikšića i drugih opština da se masovno priključe našoj kampanji kako bi ove poruke ohrabrenja došle do što većeg broj ljudi.

Nikšićanke i Nikšićani, prijavite zloupotrebe i glasajte slobodno!

Dragan Koprivica

Izvršni direktor CDT-a