Mediji korigovali preko 100 netačnih članaka

Regionalni mediji  korigovali su više od stotinu članaka koji su u sebi sadržali neku vrstu medijske manipulacije nakon što ih je ocijenio portal Raskrinkavanje.me.

Ovi mediji su iskoristili procedure koji im omogućava program protiv lažnih vijesti koji realizuju Facebook i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), pa su im, nakon ispravki, povučene negativne ocjene tekstova koji su u sebi sadržvali dezinformacije, manipulisanje činjenicama, teorije zavjere ili su u potpunosti predstavljali lažne vijesti.

Najveći broj članaka korigovali su tabloidi iz Srbije, koji imaju i daleko najveći udio kada su u pitanju dezinformacije koje stižu u Crnu Goru. Ove su se objave odnosile na dezinformacije vezane za COVID-19 i vakcinu protiv te bolesti i izborne i političke događaje u Crnoj Gori ali i targetiranje političara bivše i sadašnje vlasti.

Dio ovih dezinformacija u crnogorski onlajn prostor dolazi iz Bosne i Hercegovine, njenog entiteta Republike Srpske, kao i iz Hrvatske i one su dominantno vezane za COVID-19 i vakcinu protiv njega, ali i neke političke teme.

Iako crnogorski mainstream mediji nijesu masovni proizvođači lažnih vijesti, nije rijetka pojava da domaći portali bez ikakve provjere iz regionalnih medija prenesu vijesti koje u sebi sadrže neki oblik dezinformacija. Pored ovoga, pojave pristrasnog izvještavanja i manipulisanje činjenicama jesu obilježja naše medijske scene.

Nijedan od medija iz Crne Gore, čije smo objave ocijenili kao netačne, nije pokrenuo proceduru korigovanja teksta. Tim Raskrinkavanja ohrabruje sve medije da čije objave ocijenimo kao spornu, da tekst isprave po utvrđenoj proceduri, kada će ocjena biti uklonjena, nakon čega će Facebook omogućiti veću vidljivost medija na ovom važnom kanalu komunikacije.

Pravila i procedure vezano za korekciju spornih objava možete naći ovdje.

Takođe, ohrabrujemo građane da Raskrinkavanju prijave svaku sumnjivu objavu koju uoče u medijima ili na društvenim mrežama. Objave sumnjivog sadržaja možete nam prijaviti preko sajta Raskrinkavanje.me ili na Fejsbuk stranici Raskrinkavanja, a naš tim će ih sa pažnjom analizirati i istražiti.

Ovo je jako važno imajući u vidu da po istraživanju koje je krajem prošle godine uradio ‘’Globsec’’ građanke i građani Crne Gore zauzimaju prvo mjesto po vjerovanju u teorije zavjere od svih zemalja regiona.

Portal Raskrinkavanje.me je u toku prethodne godine pripremio i objavio 362 analize medijskih objava koje su u sebi sadržale neki vid medijske manipulacije a u čijoj je distribuciji učestvovalo preko 250 domaćih i regionalnih medija. Ovo je nažalost, samo jedan manji dio dezinformacija koje su u prethodnoj godini širene u crnogorskom i regionalnom medijskom prostoru a ticale su se međunarodne i regionalne politike, ljudskih prava i demokratije koje pokriva Raskrinkavanje.me.

Urednik portala Raskrinkavanje.me

Darvin Murić