Crnogorsko građansko društvo gubi – i u tome je štos

Predizborna atmosfera u Nikšiću i tenzije koje se dešavaju u tom gradu, samo su nastavak stalne radikalizacije izbornih procesa, rekao je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica, gostujući u jutarnjem programu RTCG.

‘’Ta radikalizacija je vidljiva, uslovno rečeno ‘’golim okom’’ od 2016. godine i politika se u toj radikalizaciji postavlja na  način ko će koga izdominirati. To je ključni razlog za ovo u Nikšiću i za ovo što će se dešavati, nažalost, ja vjerujem, i u budućnosti.

Koprivica je podsjetio na prošlonedeljnu konferenciju CDT-a o izbornim reformama, na kojoj je predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić rekao da se Crna Gora nalazi u stalnom izbornom vanrednom stanju.

‘’I ja bih na to dodao da se nalazi i da će se nalaziti – jer šta nas čeka u narednom periodu? Čeka nas Herceg Novi, čekaju nas lokalni izbori u više opština 2022. godine, 2023. predsjednički, 2024. redovni parlamentarni izbori… bojim se da smo ušli u jedan ozbiljan negativan ciklus i svaki sledeći je uslovno rečeno gori u tom smislu, sa većim tenzijama i to je nešto što stvarno predstavlja problem.’’

Koprivica se osvrnuo i na moguće ili izvjesno održavanje popisa stanovništva u Crnoj Gori, rekavši da će,  ukoliko se ne prihvati inciijativa CDT-a  da se ne  popisuju vjere i nacije, biti gore nego ovo što se dešava u Nikšiću – onda nas čeka i popisno vanredno stanje.

‘’Svi ovi izborni interesi, svi ovi popisni i drugi interesi se prelivaju i na region. Vi imate u svakoj zemlji regiona i članke o Nikšiću i o tim izborima interesovanje, a u Srbiji imate svakodnevni program. Jasno nam je svima da ovo nije redovno stanje, da ovo nisu obični redovni izbori, gdje građani Nikšića, da se kolokvijalno izrazim, treba da odluče o rasporedu kontejnera  ili kako će im izgledati parkovi u kojima će se rekreirati ili odmarati.’’

Na pitanje da li izbori u Nikšiću mogu biti fer i demokratski u uslovima koji prikazuju antidemokratsko, protivustavno, nasilničko ponašanje pojedinaca, Koprivica je rekao da je važno, naročito za ono šta CDT radi da se pošteno i profesionalno sagleda obim tih pojava i njihov dijapazon.

‘’To se kreće od zloupotrebe državnih resursa, od funkcionerske kampanje, navoda o kupovini glasova, i tog spektra kojeg smo imali priike da gledamo u prethodnom periodu do nečega što je relativno novo i veže se od prilike za prethodne izbore a to je po našem mišljenju jasno miješanje međunardnog faktora u smislu regionalnog miješanja drugih držva s jedne strane i to miješanje možemo klasifikovati kao i medijsko i finansijko i političko i miješanje trećih strana što bi bilo uloga i uticaj crkve.

Znači jedino ako sve to pogledamo zajedno shvatićemo šta se dešava u Nikšiću. Ako parcijalno gledamo uticaj Srbije i uticaj crkve, a ne gledamo zloupotrebe resursa onda nećete sagledati pošteno tu pojavu.’’

On je dodao i da kada tome dodamo etnonacionalizam koji je svakim danom sve jači i jači onda dolazimo u ovu vrstu problema u gradu, ali i u državi.

‘’Džoni Štulić kaže – Ja gubim i u tome je štos – poenta priče o kojoj pričamo je da crnogorsko građansko društvo gubi i u tome je štos. A političke partije parcijalno dobijaju. Njima će ovo vanredno izborno stanje u Nikšiću povećati broj glasova, većini koji se tako ponašaju. Ali je sada zaista vrijeme da se podvlači ta crta i da se mi pitamo zašto postoji taj izborni proces. Svaki sledeći krug pritisaka, svih ovih, nama taj demokratski proces čini lošim.’’

Odgovarajući na pitanje o tome šta je sa nadležnim institucijama koje ne reaguju na dešavanja u Nikšiću Koprivica je rekao da se tužilaštvo ponaša kao da se u Nikšiću ništa ne dešava.

‘’I to što su kvalifikovali tih događaja, maltene su kvalifikovali kao kafanske razmirice – iako smo svi vidjeli i svi lično znamo da je to na nacionalnoj i na vjerskoj osnovi. Imate Agenciju za sprječavanje korupcije koja kaže da vrši neke provjere – ishod tih provjera nismo čuli. Po te dvije institucije se u Nikšiću ne dešava ništa čudno. Ja bih sad dodao, imate Ministarstvo vanjskih poslova i postoji neko međunarodno pravo, i postoji nešto što se zove diplomatski uzusi. Ministarstvo vanjskih poslova ćuti o tome, makar da nam kaže da li se po njima u Nikšiću nešto neobično dešava. Imate Agenciju za elektronske medije koja takođe treba da nam kaže da li ima nešto neobično u medjiskom prostoru. I zaista ovo moramo pitati te institucije.’’