IFCN je nominovan za Nobelovu nagradu za mir!

Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), čiji je Raskrinkavanje.me ponosni član, nominovana je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

To je saopštila norveška poslanica i bivša ministarka kulture i obrazovanja Trine Skei Grande.

Od 2015. IFCN radi na promociji viših standarda u provjeri činjenica i zalaganju za pouzdane informacije.

Iz IFCN  su kazali da, iako prepoznaju da je ova nominacija dalek put do ulaska u uži izbor za ovu nenadmašivuu nagradu, vide je kao važnu potvrdu rada provjeravača činjenica širom svijeta.

”Jednostavno rečeno: činjenice su bitne i provjera činjenica mogu spasiti živote. Provjera činjenica radi se širom svijeta, često pod prijetnjom ili napadom, kako bi se pružile kvalitetne informacije i borili se protiv dezinformacija, često namjerno napravljenih, koje zagađuju društvo ili inhibiraju slobodu.”

Skei Grande je u intervjuu za NRK  (Norveška nacionalna televizija) rekla da je odabrala IFCN zbog njihovog rada protiv dezinformacija na društvenim mrežama i zato što smatra da je provjera činjenica važnija nego ikad. U tvitu je napisala:

 

„U ratu je istina prva žrtva. A mi živimo u vremenu u kojem je borba protiv laži toliko važna da ju je @JoeBiden spomenuo u svom govoru. Ove godine nominovala sam osobe koje rade na provjeri činjenica  za Nobelovu nagradu za mir. Treba im naša podrška. “

Ova nominacija je još jedan pokazatelj koliko je važno dokazivati istinu, pogotovo u vremenu infodemije koja je jednako opasna kao i pandemija. Čestitamo na nominaciji IFCN-u i svim članicama koje svakodnevnim napronim radom pružaju svojim čitaocima samo provjerene i tačne informacije. Čitajte pažljivo!