Možemo li sebi priuštiti još jedan mandat Skupštine koji liči na prethodni

Način shvatanja i vođenja politike od strane parlamentarnih partija nastavlja da udaljava Crnu Goru od ispunjenja političkih kriterijuma za članstvo u EU i ako se nastavi gotovo je izvjesno da naša država i društvo neće, u skorije vrijeme, doživjeti neophodnu transformaciju.

Nakon kvalitetnog početka rada Skupštine, u prethodnih dvadesetak dana, došli smo u situaciju gotovo identičnu onoj iz prethodnog saziva Parlamenta – tenzije, proceduralni trikovi, bojkot i nepostojanje dijaloga postale su njegovo glavno obilježje.

Veoma su rijetki poslanice/ci koji govore o izbornoj reformi, izboru Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda. Neke druge, “važnije” teme, kreiraju ambijent u Parlamentu čiji je glavni označitelj nepostojanje suštinskog sadržaja politike.

Naše društvo, sad već, plaća preveliku cijenu višegodišnjem zapletu vezanom za Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Uloge su, doduše, zamijenjene ali je suština ostala ista: donošenje Zakona bez kvalitetne javne rasprave, ponoćne sesije i glasanja i njegovo postavljanje kao centralne teme politike u Crnoj Gori.

Naravno, CDT razumije da je za nekog ova tema zaista važna, ali prepoznaje i dnevnopolitičku upotrebnu vrijednost ove vrste političkog pristupa i potrebu vlasti i njima bliskih grupacija da ovaj zakon hitno bude usvojen i opozicije da politički profitira u novim okolnostima. Ali, zaista je krajnje vrijeme da se i vlast i opozicija zapitaju da li je došao momenat da se sporna i teška pitanja rješavaju u otvorenom političkom dijalogu koji bi ishodovao “paketom” koji ovo društvo izvodi iz sukoba, nesporazuma i daje zamah procesu EU integracija.

Vrijeme je da se svi zapitamo da li možemo sebi priuštiti još jedan mandat Skupštine koji liči na prethodni? Kakve bi to imalo posljedice po naš razvoj? Da li je politički profit zaista važniji od dobrobiti zajednice? Da li dalje političko udaljavanje i zaoštravanje tenzija ostavlja ikakve šanse za neophodni dogovor, koji bi omogućio da institucije sistema profunkcionišu?

Ukoliko se ne prekine sa ovim načinom rada, Crna Gora će, nažalost, ostati blokirana u EU integracijama, a nama će ostati dosta prostora da dovršimo rasprave o temama koje su bitne za sistem vrijednosti koji dominira crnogorskom politikom.

Pozivamo sve političke aktere na odgovornost. Podsjećamo ih da su popularnost izmjerili na izborima koji su završeni. Vrijeme je da se mjere njihovi učinci na rješavanju postojećih problema, neophodnim reformama i ispunjavanju ciljeva sa evropske agende za koje imaju nepodijeljenu društvenu podršku. Krajnje je vrijeme da se u institucije vrati dijalog, a sadržaj u politiku.

Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a