Naš predlog znači politički diskontinuitet

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) se želi zahvaliti svim akterima koji su nam uputili komentare, sugestije i dobronamjerne kritike vezano za inicijativu da se na popisu ne prikupljaju podaci o naciji, vjeri i jeziku. Poštujemo sve izrečene stavove koji su nam profesionalno saopšteni bilo putem javnosti ili u direktnoj komunikaciji. Svi koji su oni koji su naš predlog podržali, odbacili ili im je potrebno njegovo dodatno razmatranje, su nam pomogli da u predstojećoj javnoj raspravi iznesemo što kvalitetnije agrumente. Smatramo da nam je dužnost da odgovorimo na neke od njih kako bi demokratska diskusija o ovoj temi imala svoj puni smisao.

CDT je posebnu pažnju i najviše istraživačkog rada na predlogu posvetio pitanju punog ostvarenja prava nacionalnih i jezičkih manjina ukoliko on bude prihvaćen. U inicijativi smo nedvosmisleno predočili put za ispunjenje ovih prava i objasnili jedan od načina prikupljanja koji će dati čak preciznije i kvalitetnije podatake o manjinama. Naše rješenje je u potpunosti u skladu sa relevantnim EU pravilima, što je potvrdio i Eurostat. Ono što predstavnici manjina treba da znaju je da popis nije garancija ostvarivanja njihovih prava, već samo jedan od načina da se prikupe podaci. Da je tako potvrđuje činjenica da rezultati popisa nijesu pomogli hrvatskoj manjini da ima autentičnog predstavnika u Skupštini.

U dokumentu koji smo objavili je jasno navedeno da je dosadašnji način prikupljanja legitiman, ali da ne prati pravac neophodnih promjena u društvu i EU politike. Odlučno smo se usprotivili atmosferi na popisu iz 2011. godine, što se može vidjeti iz naših javnih izjava iz tog vremena u kojima smo osudili žestoke pojave tenzija i etnonacionalističkih popisnih narativa u toku postupka.

Ključni razlog što smo sada objavili ovaj predlog, a ne na prethodnom popisu, je otpočinjanje pregovora sa EU u poglavlju 18. Ono je otvoreno krajem 2014. godine pa je normalno da smo inicijativu pokrenuli neposredno prije usvajanja novog Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kada bi Crna Gora morala pratiti EU politike. Nakon traumatičnog procesa iz 2011. godine bilo je planirano da popis bude registracioni, dakle bez izjašnjavanja građana. To je naša obaveza prema EU i da je ispunjena ne bi bilo potrebe za ovom inicijativom. Međutim, iako su pripreme trajale od 2015, Vlada nije ispunila potrebne preduslove. Ovo jeste naporan posao koji zahtijeva izradu registra adresa, ali je bilo dovoljno vremena za završetak tog posla. Vjerujemo da je tu bilo i političkih kalkulacija, jer je tadašnja Vlada mislila da će im popis uz tenzije odgovarati ali su napravili veliku grešku i previdjeli da nacionalna nadgornjavanja, takmičenja i zaoštravanje odnosa u državi mogu samo donijeti nestabilnost i probleme društvu.

Upravo zbog ovoga, nije nam u potpunosti razumljivo pitanje zašto ovo nije traženo DPS vlasti. Pobjednička koalicija je dobila povjerenje građana na ključnoj poruci promjena i zaokreta od DPS politike i smanjenja podjela i nacionalnih tenzija u društvu. Mi upravo to tražimo ovom inicijativom, raskid sa slabim rezultatima prethodne Vlade. A to bi novu Vladu relaksiralo ozbiljnih tenzija i trošenja enegrije i osnažilo njen reformski potencijal. U suptornom, ta Vlada će, na agendi, imati jedan ozbiljan problem više.

Nemamo nikakvih strahova niti interesa vezanih za procente pojedinih naroda na popisu i u tome nije suština našeg predloga. Naša bojazan je dalje urušavanje građanske države, podizanje tenzija i još jedna popisna kampanja koja liči na izbornu, nakon čega će mnogi naći razloge za osporavanje rezultata, i da će ta tema obilježiti naredni mandat. Poenta je izaći iz tog začaranog kruga.

CDT poštuje sve narode u Crnoj Gori. Mi ovim predlogom želimo da se prije svih poštuju građani, onako kako to proklamuju naši ustavni principi i vrijednosti građanske države. Smatramo da će njime biti izbjegnute tenzije, zaustavljene dalje podjele u našem društvu, a da će svi u Crnoj Gori imati priliku da budu što jesu i kako se osjećaju i da afirmišu svoje nacionalne posebnosti.

Na kraju, bilo je i malicioznih tumačenja da CDT zagovara odlaganje popisa, što nije tačno. Takvog predloga nema u našoj inicijativi. Ova i slična razmišljanja nijesu nelegitimna ali se mora znati da po UN preporukama popis ne bi trebalo održavati u godini izbora. A izborne godine su 2022, 2023, i 2024.

Dragan Koprivica

Izvršni direktor CDT-a