Što prije pokrenuti promjenu izbornih pravila

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva predsjednika Skupštine Crne Gore i sve poslaničke klubove da u najkraćem roku pokrenu rad Odbora za sveobuhvatnu promjenu izbornog zakonodavstva.

Završetkom izbornog procesa nije ispunjena i potreba poboljšanja izbornih i srodnih zakona. Ovaj izborni proces, iako su njegov ishod po prvi put prihvatile sve političke grupacije koje su učestvovale u njemu, je pokazao stare i neke nove manjkavosti koje trebaju biti otklonjene.

Budući da su političke opcije zastupljene u novom Parlamentu u dužem vremenskom periodu, a i u toku ovog izbornog procesa, ukazivale na potrebu za korekcijama i davale konkretne predloge za promjenu izbornog sistema i zakonodavstva smatramo da je pogodan politički trenutak za obnavljanje ovoga procesa.

Takođe, ako imamo na umu činjenicu da nas novi redovni izborni ciklus tj. redovni predsjednički i lokalni izbori očekuju u prvoj polovini 2023. godine, jasno je da ove aktivnosti moraju početi što prije, kako bi konačno bilo vremena za razmatranje svih otvorenih pitanja bez obzira na njihovu političku osjetljivost i/ili pravnu komplikovanost.

Ovaj proces može dovesti i do bitnijih promjena pa ga je važno završiti makar godinu prije održavanja izbora kako bi se kompletan sistem, ali i birači pripremili, edukovali i prilagodili eventualnim promjenama.

Zato smatramo da bi u novim političkim okolnostima trebala postojati i politička potreba i politička volja svih relevantnih subjekata koji su zastupljeni u Skupštini Crne Gore da se ovaj proces konačno finalizira. Potrebno je blagovremeno ispuniti ovu važnu potrebu i važan uslov demokratizacije našeg društva ali i obavezu na našem putu ka Evropskoj uniji.  Nije ništa manje važno je i ispunjenje javnih obećanja koja su politički subjekti davali građanima u dužem vremenskom periodu.

Na kraju, pored dogovora poslaničkih klubova o sastavu i pravilima funkcionisanja Odbora, vjerujemo da nikad nije bila važnija i njegova puna transparentnost i inkluzivnost kroz učešće stručnjaka i organizacija koji posjeduju ekspertizu iz ove oblasti.