Svi mogu da glasaju!

Građani koji su u karantinu ili samoizolaciji, a nijesu pozitivni na novi koronavirus, mogu da izađu da bi glasali, uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i dr.). Oni koji su pozitivni na novi koronavirus a nalaze se na kućnom ili bolničkom liječenju mogu da glasaju putem pisma. Takođe, građani koji su u bolnici iz razloga koji nije prouzrokovan infekcijom novim koronavirusom mogu da glasaju putem pisma.

To je propisano naredbom koju je donijelo Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje, a koja je dostupna na ovom linku >>>

Uz veliko zalaganje civilnog društva i Ustavnog suda omogućeno je da u zakonima, naredbama i podzakonskim aktima postoje formalne garancije da nikome ne smije biti uskraćeno biračko pravo.

Podsjećamo da je nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju dijela odredbi iz Pravila o glasanju putem pisma, CDT apelovao da državni organi hitno omoguće svim građanima koji se nalaze u bolnicama, karantinu ili samoizolaciji da ostvare svoje biračko pravo ukoliko to žele.

Nadležni organi su donijeli dobru i jedinu ispravnu odluku.