CDT: Kako pratimo izborni dan?

Od otvaranja biračkih mjesta sve do objavljivanja rezultata, CDT će pratiti izbore na čitavoj teritoriji Crne Gore. Na osnovu reprezentativnog uzorka biračkih mjesta, ćemo saopštavati podatke o odzivu birača i eventualnim kršenjima izborne procedure. Takođe, informisaćemo javnost o atmosferi na biralištima i u svim našim gradovima, poštovanju zdravstvenih mjera, glasanju putem pisma, postojanju štabova partija u okolini biračkih mjesta, i o drugim važnim aspektima izbornog procesa.

Sve informacije koje CDT objavi na izborni dan biće prikupljene i potvrđene od strane posmatrača i koordinatora na terenu. Kao i u proteklih 20 godina, cilj CDT-a je da pruži pouzdane i provjerene informacije koje će poboljšati transparentnost izbornog procesa i pomoći građanima da donose informisane odluke.

U toku izbornog dana nećemo organizovati klasične pres konferencije, ali javnost neće biti uskraćena niti za jednu važnu činjenicu o izbornom procesu.

CDT će ove informacije na jednak, ravnopravan i jednostavan način učiniti dostupnim svima – građanima, listama koje učestvuju na izborima, medijskim kućama u zemlji, regionu i šire, kao i predstavnicima posmatračkih misija i međunarodne zajednice.

Takođe, naši predstavnici će u toku izbornog dana saopštavati podatke za zainteresovanu javnost u informativnim emisijama crnogorskih i regionalnih TV stanica, kao i kroz gostovanja u specijalnim emisijama u toku izborne noći.

Presjeke odziva birača ćemo raditi u 8, 9, 11, 12, 16, 18, 19 sati i finalni podatak u 20 sati i odmah ih saopštavati javnosti.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta ćemo objavljivati rezultate: procenat i broj osvojenih glasova i mandata za sve liste koje učestvuju na izborima. Ove rezultate izbora javnost može očekivati nakon 21 sat u zavisnosti od dinamike pristizanja informacija sa biračkih mjesta. Prednost, kao i uvijek, dajemo pouzdanosti i tačnosti rezultata u odnosu na brzinu saopštavanja.

Pozivamo građane da prijave sve nepravilnosti kojima svjedoče prije i na sami dan izbora, uključujući kršenje njihovog ustavom zagarantovanog biračkog prava. Izbori su test demokratije u zemlji i svako mora imati  mogućnost da glasa slobodno.

Ključni izvori podataka će biti naš vebsajt https://www.cdtmn.org/sve-o-izborima-2020/, naš Tviter nalog @CDT_CrnaGora, Tviter nalog na engleskom jeziku @CDT_Montenegro i naš Fejsbuk i Instagram nalog.

Svi zainteresovani, na našem i engleskom jeziku, mogu pratiti izborni dan uživo, pronaći grafičke prikaze odziva i rezultata izbora kao i sve ostale relevantne informacije koje se tiču izbornog procesa.

Praćenje izbornog dana je završna faza višemjesečnog projekta koji CDT realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, Britanske ambasade Podgorica, Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne poslove (NDI) i Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg.