Hitno donijeti uputstva za održavanje izbora

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i Državnu izbornu komisiju (DIK) da u hitnom roku, svako u svome domenu, donesu uputstva i preporuke za bezbjedno održavanje izbora. Podsjećamo da je jedan od osnovnih demokratskih principa da pravila izbora moraju biti unaprijed poznata svima bez kojeg nema jednakih uslova za sve učesnike.

Bez obzira da li će parlamentarni izbori biti održani 30. avgusta, ili odloženi do nekog povoljnijeg momenta, ova pravila i uputstva su nam neophodna.

Koji god datum bude u opticaju, ovaj će se izborni proces morati održati u uslovima pandemije, i što prije osvijestimo sve korake veće su šanse da ti izbori budu zdravstveno bezbjedniji, a samim tim i slobodniji.

Izborni proces je već uveliko u toku, a njegovi učesnici, posmatrači i crnogorski građani još čekaju odgovore na neka od osnovnih pitanja koja se tiču zaštite zdravlja, načina vođenja kampanje i omogućavanja ostvarivanja biračkog prava u okolnostima pandemije.

Podsjećamo da se CDT 30. juna obratio NKT-u sa inicijativom da se pristupi inkluzivnom i konsultativnom procesu uređivanja pravila za bezbjedno održavanje izbora, da je 8. jula održana konsultativna sjednica radne grupe NKT-a na ovu temu i da je već toga dana Institut za javno zdravlje dostavio prvu radnu verziju preporuka DIK, ASK i nevladinim organizacijama koje se bave izborima, pozivajući ih da daju komentare i sugestije, što su NVO-i odmah i uradili.

15. jula je održana i proširena sjednica Kolegijuma Skupštine Crne Gore, kako bi se u kreiranje preporuka uključili i predstavnici poslaničkih klubova. Doprinos su svojim javno upućenim sugestijama dale i partije koje se nalaze u bojkotu parlamenta.

Od raspisivanja izbora je prošlo mjesec dana, i nedopustivo je da se pravila još ne znaju. U ovoj situaciji mora se djelovati brže i efikasnije, kako bi se na vrijeme stvorili preduslovi za bezbjedno odvijanje svih etapa izbornog procesa.

Političke partije već prikupljaju potpise i sprovode terensku kampanju bez odgovarajućih uputstava što je nedopustivo u ovoj fazi izbornog procesa.

U situaciji zabrane masovnih okupljanja, partijama nijesu ponuđena alternativna rješenja na koji način da bezbjedno informišu građane o svojim politikama i kandidatima, kako bi ovi mogli napraviti informisani izbor.

Propuštanjem i odlaganjem da se ova pitanja regulišu, vladajuće partije se dovode u nedozvoljenu prednost jer dok su politički skupovi zabranjeni, „funkcionerska“ kampanja kroz razne pseudodogađaje, otvaranja, pokretanja i presjecanja vrpci, neometano teče.

Za izbore u uslovima epidemije neophodno je pripremiti i hiljade članova biračkih odbora, opunomoćenih predstavnika partija i posmatrača, koji moraju biti unaprijed upoznati sa uslovima u kojima će se sprovoditi izbori i na osnovu toga planirati svoje djelovanje u ovim komplikovanim okolnostima.

Konačno, i najvažnije, za izbore je potrebno dobro pripremiti i građane. Država je dužna da kreira uslove da se u vršenju biračkog prava svako osjeća dovoljno bezbjedno i da ne mora kompromitovati svoje zdravlje u ime ostvarenja biračkog prava.

Građani moraju na vrijeme biti edukovani tj. dobiti jasna objavještenja na koji način će odvijati izborni dan.

Ovo se posebno odnosi na one među nama koji će 30. avgusta biti u karantinima, samoizolaciji ili kovid pozitivni, kako bi se svako mogao pripremiti da ostvari svoje biračko pravo uz poštovanje svih zdravstvenih propisa i zaštitu zdravlja drugih.

Pored ovoga, edukovani građani će se osjećati sigurnije i izaći na izbore u većem broju jer cilj svakog demokratskog društva mora biti veći odziv građana na izborima.