Izbori u uslovima neizvjesnosti

Izvor: RTCG

___

 

 

U Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) Koprivica je rekao da je neizvjesnost ključna karakteristika predstojećeg izbornog procesa, jer ne znamo što nas čeka kad je u pitanju virus korona. Ipak, kaže Koprivica, moramo se pripremati za izbore kao da će se održati 30. avgusta.

On je saopštio da nas u susret izborima očekuje drugačija kampanja, te da je potpuno legitimna dilema da li održati izbore u ovim uslovima.

“Ključna riječ u svim razgovorima o izborima biće nezvjesnost, ne znamo što nas čeka, ali se moramo pripremati za izbore kao da će se održati 30. avgusta. Važno je da je NKT dobro odgovorio na našu inicijativu, za kratko vrijeme smo se sastali. Očkujemo sastanak sjutra u parlamentu, kad bismo u komunikaciji s partijama mogli da finalizujemo dokument. Na njemu se već radi”, rekao je Koprivica.

Dvije su, kaže, ključne stvari. Jedna da pravila izbora važe za sve na isti način, što će biti izazov u korona okruženju, a druga da ta pravila moraju biti poznata unaprijed.

“Očekuje nas drugačija kampanja, nešto što sada nijesmo imali prilike da vidimo, kampanja koja će biti većinom na tradicionalnim i društvenim medijima i partije imaju pravo da znaju kako da se spreme za ono što će biti u budućnosti. Kampanja će biti kratka, kao i u svim državama gdje se održavaju izborima u doba korone”, rekao je Koprivica.

Predloženo je i prihvaćeno, kaže Koprivica, da se Državna izborna komisija (DIK) izmjesti iz malih i neuslovnih prostorija u kojima se sastaje, jer u tim prostorijama nije bilo moguće ispoštovati mjere.

Legitimna je, ocjenjuje on, dilema da li održati izbore u ovim uslovima, ali napominje da je važno da se krenulo sa pripremama.

“Korona je mnogo promijenila život svih nas, tako je promijenila i politički život i izborni ciklus. Treba da sačekamo da vidimo šta će biti sa ekspanzijom vriusa, kako će to biti riješeno i ono što bih postavio kao pitanje i što sam postavio na NKT je do kad bismo odložili izbore. Bojim se da to niko ne može da nam kaže i da nam odlaganje u ovom trenutku ne bi puno pomoglo da izađemo iz koronavirusa, ali svejedno, moramo pratiti situaciju iz dana u dan”, rekao je Koprivica.

Potrebno je, kaže on, da razgovarmo o tome kako će se prikupljati potpisi podrške za izborne liste, te kako će se voditi kampanja Siguran glas, odnosno od vrata do vrata.

“Zajednički duh je bio da su ove dvije aktivnosti i anketiranje građana izuzetno rizični, jer imate situacija da jedna osoba danas uđe u 30-40 stanova i velika je vjerovatnoća da se virus prenosi. Ai moramo imati razumijevanje i za partije, mora im se dati neki elementarni okvir kako da rade, da prikupljaju potpise i komuniciraju sa biračima”, kazao je Koprivica.

Govoreći o nedavno završenim izborima u regionu, Koprivica kaže da je Srbija loš primjer.

“Tamo su se zbog kampanje dešavale čudne stvari. Znate za skandal za neobjavljivanje tačnog broja oboljelih i umrlih, znate za bahata ponašanja u toku kampanje”, podsjetio je on.

Na pitanje da li nam kao primjer može poslužiti Sjeverna Makedonija, u kojoj će se glasati tri dana, Koprivica kaže: “To kod nas nije moguće jer nama to ne dozvoljavaju naši zakoni”.