Glasanje zavisi od pika, opozicija sprema nove ponude

Izvor: Vijesti

Za desetak dana znaće se da li treba odlagati izbore jer će do tada biti poznat pik, odnosno vrhunac epidemije nakon koga počinje postepen pad inficiranih. U međuvremenu, predstavnici Nacionalnog koordinacionog tijela, Državne izborne komisije i četiri NVO radiće na definisanju pravila bezbjednog sprovođenja izborne kampanje bez obzira da li će glasanja biti ili ne, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora nakon sjednice NKT-a kojoj su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora.

O bezbjednoj kampanji razgovaraće se i s predstavnicima Kolegijuma Skupštine Crne Gore, nakon što je takvu inicijativu u Parlamentu iznio Raško Konjević (SDP) a juče je na sjednici prenijeli predstavnici NVO.

“Na sastanku koji je protekao u konstruktivnoj atmosferi i dobrom razumijevanju analizirani su izborni procesi održani u više država u ovim okolnostima s ciljem korišćenja najboljih praksi i uporednih iskustava.Imajući u vidu inicijativu koja je već pokrenuta iz Skupštine iskazana je spremnost da se NKT odazove pozivu parlamenta, kao ključne adrese za politički dijalog u Crnoj Gori, i da predstavnici NKT učestvuju u dijalogu na ovu temu sa svim zainteresovanim i odgovornim političkim subjektima.

Učesnici su se saglasili da glavna snaga leži u širokom partnerstvu za dobrobit cijelog društva. Nepodijeljeni interes svih učesnika u dijalogu je očuvanje zdravlja i života građana u izbornom procesu koji je ustavna obaveza i pravo,” saopšteno je iz NKT.

I dok se vijeća o načinu vođenja kampanje za parlamentarne i lokalne izbore, izasku na birališta 30. avgusta i nesmetanom pravu glasa i za građane koji su u samoizolaciji, većina opozicionih partija od danas će krenuti u nove izborne kombinatorike jer je pokušaj zajedničke strategije izlaska ili bojkota izbora propao.

Dva sastanka opozicije u prostorijama GP URA, na koje nije pozvan SDP, nijesu približila stavove o izbornim listama a potvrdila su da opozicija ne promišlja o bojkotu.

Umjesto minimuma saglasnosti, nakon razgovora predstavnici partija su nastavili sa međusobnim optužbama.

“Nije bilo dogovora oko jedinstvene liste. Želim svim akterima sreću na predstojećim izborima. Nećemo tražiti krivce među učesnicima sastanka”, kazao je predstavnik Demokrata Dragan Krapović.

On je kazao da je cilj Demokrata bio postizanje jedinstva opozicije na predstojećim izborima u cilju smjene vlasti. ” Dvije kolone nisu jedinstvena lista na logičkoj ravni”, rekao je Krapović novinarima.

Predstavnik Demokratskog fronta Slaven Radunović je tvrdio da su oni bezuslovno bili za jedinstvenu listu i da su najviše žrtava podnijeli u organizovanju sastanka.

“Bilo je stranaka koje su postavljale određene uslove, bilo je stranaka koje su bezuslovno bile za zajedničku listu, među kojima je i Demokratski front. Imali smo dva uslova koja je postavila Demokratska Crna Gora,vrlo neprijatna za nas jer su se ticala suverenog odlučivanja o svojim mandatima i ljudima koji će da predstavljaju DF”, kazao je Radunović nakon završetka sastanka.

On je rekao i da je URA predlagala da bude van liste. “Vijestima” je to potrđeno, kao i da Demokrate u tom slučaju nijesu bile spremne da budu dio “paketa”.

On je kazao da će DF htjeti da razgovara sa svima koji žele da budu alternativa DPS-u.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da je došao s nadom da će postići dogovor. “Ne postoji ni jedan zahtjev koji je upućen a da Ujedinjena nije htjela da prihvati. Čast bi mi bila da podržim takvu listu, čak i ako ne budem na njoj”, kazao je Danilović. Predstavnik Demosa Nedjeljko Rudović potvrdio je da su oni za jedinstvenu listu, kako je naveo, koja promoviše građanski karakter Crne Gore: “Uvijek smo bili zainteresovani za tijesnu saradnju opozicije koja podrazumijeva otvaranje puta za demokratske promjene i pobjedu politike koja će zaustaviti sistemsko razaranje Crne Gore”,kazao je Rudović.

On je na prvom sastanku predlagao formiranje dvije opozicione kolone.

Miloš Konatar, potpredsjednik URE, koja je uz koordinaciju sa Demokratskim frontom organizovala sastanak,kazao je da su iznošena različita viđenja borbe i kako u toj borbi učestvovati. Mi smo juče pred kolege stavili i ideju bojkota predstojećih parlamentarnih izbora, jer smo svjesni da su uslovi za izbore loši”, kazao je Konatar.

On je rekao da su se sve stranke složile i da se treba boriti do kraja i da treba izaći na izbore. “Iznijeli su se raznorazni modaliteti saradnje, imajući u vidu sve razlike koje su iznijete. Predlog URE za nestranačku jedinstvenu opozicionu listu je bio takav da bi izbio iz ruke sve razlike među subjektima”, kazao je Konatar.

On je kazao da je cilj bila smjena ove vlasti, a ne samo borba za poslaničke mandate.

GP URA će narednih dana predstaviti svoju nestranačku listu, na kojoj bi bili stručnjaci i nezavisni intelektualci. Oni smatraju da mandat vlade treba da bude dvije godine, koja bi imala zadatak da očisti državu od korupcije i organizovanog kriminala, sprovede ekonomski oporavak, izmijeni izborno zakonodavstvo, sredi birački spisak i onda organizuje slobodne i demokratske izbore.

Dok su trajali razgovori u javnosti se kalkulisalo ponudama, pa su najprije Demokrate, odnosno njihov lider Aleksa Bečić izašle sa stavom da se on odriče mjesta na listi, što su potom prihvatili Nebojša Medojević (DF) i Vladimir Joković (SNP).

Koprivica: Kako od vrata do vrata, pravo glasa i za inficirane

Izvršni direktor CDT Dragan Koprivica zatražio je da se preciziraju uslovi za održavanje izbora i da oni ne smiju biti selektivni. On je predložio, kako je rekao, da NKT utvrdi koji su događaji dozvoljeni, kakva su pravila kampanje “od vrata do vrata”. “Ali ne smije se dogoditi da budu zabranjeni svi politički događaji na otvorenom a u isto vrijeme budu dozvoljene aktivnosti Vlade koje nijesu od preovlađujućeg javnog interesa u usporedbi s epidemiološkom situacijom, odnosno takozvana funkcionerska kampanja”, prenio je Koprivica “Vijestima”.

On je naveo da je to politički najosjetljiviji dio i mora se raditi u stalnoj komunikaciji s partijama, DIK-om i posmatračima izbora.

“NKT mora precizno definisati koje su terenske aktivnosti partija dozvoljene, i eventualne promjene pripremati u komunikaciji s ključnim akterima. Budući da je jasno da će se ova kampanja dominantno dešavati na medijima (tradicionalnim i novim) NKT treba napraviti komunikaciju sa medijima, a prije svih sa RTCG. Treba razmisliti o pokretanju izbornog kanala preko koga bi se obavljala kampanja ali i preliminarna edukacija biračkih odbora i birača,” kaže direktor CDT.

On navodi da bi selektivnost u primjeni mjera Vlade bila pogubna za legitimitet izbornog procesa. “Politička saopštenja NKT, takođe. Potrebno je pripremiti dokument o načinu vođenja kampanje u uslovima COVID-19, koji će sadržati sugestije svih i koji će imati što je moguće veći stepen saglasnosti,” kaže Koprivica.

Sagovornik podsjeća da bi “izborna administracija bila pod velikim epidemiološkim rizikom”. Kaže da je predložio da se propišu adekvatne mjere jer bi eventualna masovnija pojava virusa u DIK, OIK ili biračkim odborima mogla zaustaviti izborni proces.

“NKT treba da riješi pitanje prikupljanja potpisa podrške s aspekta epidemioloških rizika. Predaja lista, odnosno način kako je to rađeno do sada jeste sljedeći izazov. NKT mora urediti i ovu oblast. Organizaciono najkomplikovanija akcija je obuka članova biračkih odbora. Radi se o 15-ak hiljada ljudi koji će na svoj način biti dio procesa. Oni se u toku pripreme sastaju po više puta. Dio obuka može biti urađen preko medija (slično kampanji “Uči doma”) ali mora biti kontrolisan i provjeren što zahtijeva fizički susret. Sljedeća važna tačka je preuzimanje izbornog materijala u kome učestvuje, takođe, veliki broj ljudi”, navodi sagovornik.

Koprivica podsjeća i da treba riješiti problem prostornih kapaciteta za poštovanje epidemioloških mjera na dan izbora, nabavke zaštitne opreme… “ Svakom biraču mora biti omogućena maska jer njegovo biračko pravo ne smije biti uslovljeno kupovinom iste. Tu je i pitanje mogućeg negodovanja birača usljed mjera na biračkom mjestu odnosno potrebe zavođenja reda. Ljudska prava poštovanje Ustavnih prava, glasanje osoba u SIZ, karantinu i oboljelih,” navodi on.

Koprivica podsjeća da je Ustavni sud Hrvatske poništio odredbe koje su imale intenciju da zabrane glasanje onima kojima je ograničeno kretanje. “Ovo se pravo kod nas mora ispoštovati”, rekao je.

“Vijesti” su u ponedeljak pitale US Crne Gore da li će slijediti primjer kolega iz Hrvatske, zvaničan odgovor nije stigao, a nezvanično je objašnjeno da će sačekati konačan stav NKT.

Vujović: Formirana interresorska grupa, sinoć trebalo da počne sa radom

Na sastanku predstavnika NKT, DIK, nadležnih državnih institucija i NVO koje se bave izbornim uslovima, najviše je razgovarano o uslovima za održavanje parlamentarnih izbora, odnosno, što različiti akteri izbornog procesa mogu da doprinesu kada je riječ o proceduri organizacije izbora, uvođenju mjera koje bi trebalo da povećaju sigurnost rada članova biračkih odbora…

Prihvaćen je predlog CeMI-ja da se formira intersektorska radna grupa koja bi usaglasila sva pitanja koja su u vezi s izbornim procesom, „kako od prvih početnih elemenata koji se odnose na podnošenje kandidatskih lista, pa do onoga što će se odnositi na sam izborni proces tokom izbornog dana“, kazao je Zlatko Vujović (CeMI). On navodi da je već sinoć trebalo da se počne sa radom na dokumentu.

CEMI je predložio i da odluke NKT-a, o uvođenju novih mjera koje se budu odnosile na izborni proces ne stupaju na snagu iste noći, nego najmanje tri dana da bi političke partije i kandidatske liste mogle da planiraju kampanju.