Državni organi, oprez: Potrebna je efikasna provjera potpisa podrške

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podsjeća javnost, nadležne državne organe, izbornu administraciju i političke partije da smo u prethodnim izbornim ciklusima svjedočili potvrđivanju izbornih lista koje su podržane falsifikovanim potpisima.

U toku predsjedničkih izbora 2018. godine, nakon provjere putem aplikacije Državne izborne komisije (DIK), hiljade građana su nam se javile tvrdeći da je neka izborna lista zloupotrijebila njihove lične podatke, te da oni nijesu te liste podržali potpisom. CDT je tada zaprimio više od hiljadu prijava građana, koje smo proslijedili nadležnom tužilaštvu. Ni nakon više od dvije godine još ne znamo nikakav ishod tog postupka, iako nam je veliki broj građana, nakon procedure u tužilaštvu, potvrdio da to nije njihov potpis.

U subotu, 11. jula, počinje podnošenje izbornih lista Državnoj izbornoj komisiji.

Za verifikaciju izborne liste potrebno je da je ona podržana potpisima 4.261 birača. Za potvrđivanje manjinskih lista potrebno je da su podržane potpisima najmanje 1000 birača, a za liste zajednica koje imaju manje 2% učešća u ukupnom stanovništvu – 300 birača.

Pozivamo političke subjekte da poštuju crnogorske zakone i osiguraju da u prikupljenim potpisima ne bude falsifikata i zloupotrebe ličnih podataka.

Pozivamo Državnu izbornu komisiju da obavijesti javnost koje mjere planira da preuzme u cilju predupređenja i otkrivanja falsifikovanih potpisa, i sprečavanja potvrđivanja izbornih lista koje ne ispunjavaju uslove. Takođe, očekujemo da novoformirana radna grupa NKT-a koje se bavi izborima, što prije pripremi bezbjedna i pravedna pravila i procedure za prikupljanje potpisa u uslovima pandemije korona virusa.

Pozivamo pojedinačno sve članove Državne izborne komisije da temeljno provjere potpise uz podnijete liste, da svaku uočenu nepravilnost ili sumnju prijave nadležnom tužilaštvu, i da svojim glasom ne podrže potvrđivanje izborne liste iza koje stoje sumnjivi potpisi.

Konačno, pozivamo tužilaštvo da iskažu neophodnu posvećenost otkrivanju i procesuiranju eventualnih zloupotreba u ovoj oblasti.

CDT će kroz svoje aktivnost posmatranja izbora s posebnom pažnjom pratiti podnošenje izbornih lista. Od DIK ćemo tražiti uvid u sve priložene potpise. O svim svojim zapažanjima ćemo informisati nadležne organe i javnost.