ASK nije usamljen slučaj, ključne institucije u v.d. stanju

Izvor: AntenaM

ASK nije uspjela da odoli političkim pritiscima, nastavili su sa selektivnim postupanjem i nemamo sigurnost da će se u narednom periodu, dočekujući predstojeće izbore bilo šta poporaviti u funkcionisanju te institucije, kazala je za Antenu M zamjenica direktora CDT-a Biljana Papović odgovarajući na pitanje da li će v.d stanje u toj instituciji uticati na izbore.

“Mi smo već više puta upozorili da predstojeće izbore dočekujemo u znatno lošijim političkim uslovima nego što je to bilo 2016. Upravo v.d. stanje u ASK-u je jedan od razloga za to. Problem sa Agencijom nije usamljen, ključne institucije se nalaze u v.d stanju i spornim mandatima, a uz to imamo i nefunkcionalan Ustavni sud. Samim tim jedan kompletan sistem izborne pravde nije spreman. ASK je samo dio problema koji mi trenutno imamo. Izbor direktora može možda da posluži kao predmet dijaloga da se nađe neko kompromisno rješenje sa opozicijuom, bez toga sumnjam da možemo imati neki rezulatat u narednoj kampanji”, navela je ona.

AKS treba da, kako smatra Papović, vodi nezavisan stručnjak kako bi se osigurali da je oslobođen političkog uticaja. Dodala je da je ne čudi što direktor još nije izabran.

“Novi Savjet ASK-a, koji bira predsjednika, izabran je u periodu parlamentarnog bojkota opozicije i u prethodnom periodu smo imali optužbe da je politička podobnost bila kriterijum za izbor većine članova Savjeta. Mi zagovaramo da ASK ima kandidata koji je na čelu institucije nepristrasan stručnjak i koji bi uživao podršku javnosti za svoj rad”, zaključila je Papović.

Podsjetimo, Savjet Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) raspisao je juče treći ponovni javni konkurs za izbor direktora Agencije, a kandidati, pored ostalih uslova, moraju dostaviti najmanje tri mišljenja o stručnim i radnim kvalitetima.

Direktor Agencije bira se na pet godina i može biti izabran najviše dva puta.

Na prethodna tri konkursa direktor ASK-a nije izabran jer niko od kandidata nije dobio potrebnu većinu.

Vršilac direktora ASK-a je Savo Milašinović, koga je na tu fukciju 13. januara izabrao Savjet.