Ako eskaliraju nagomilani problemi, biće opasni kao COVID-19

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva predsjednika Vlade Duška Markovića da nastavi aktivnosti vezane za dijalog sa važnim činiocima društva “Savez za Evropu”.

Takođe, pozivamo premijera da što je prije moguće ponudi ishod tog dijaloga – set rješenja za nagomilane probleme koji opterećuju naše društvo.

Neki od ovih problema zahtijevaju više, a neki manje vremena za rješavanje. Ignorisanje pitanja koja zaustavljaju ili usporavaju evropske integracije znači korak bliže tenzijama, bojkotu izbora, izolaciji i mogućim sukobima.

Svjesni smo da je opravdan fokus predsjednika Vlade na rješavanju otvorenih problema izazvanih pandemijom koronavirusa.

Međutim, aktuelni politički trenutak je takav da se mora naći energije i za druge teme. Jer ako problemi eskaliraju, mogu postati jednako ozbiljni i opasni kao i COVID-19.

Kao naš doprinos dijalogu za “Savez za Evropu” pripremili smo i dostavili dokument pod nazivom “Kritične tačke u daljem razvoju crnogorskog društva”.

Ovu obavezu smo preuzeli na sastanku sa predsjednikom, želeći da sublimiramo probleme za koje mi smatramo da najviše opterećuju naše društvo i markirali puteve za njihovo rješavanje.

Detaljno razrađene i konkretne predloge ćemo dostavljati resornim ministrima, a dio ovih aktivnosti već je urađen kroz pripremu konkretnih rješenja koja su vezana za izradu strategije otvorenosti i pitanja uspostavljanja bolje kontrole biračkog spiska.

Profesionalna i korektna komunikacija kakvu smo imali sa ministrom Nuhodžićem i ministarkom Pribilović može biti put da dođemo do ispravnih rješenja.

Vremena, nažalost, nemamo još mnogo. Od angažovanja i volje prije svega Vlade, ali i konstruktivnosti drugih važnih aktera zavisi kako će izgledati budućnost države i građana.

Svima je jako važno kako će izgledati naša društvena i politička scena, politički i ekonomski razvoj, ali i bezbjednost građana u naredne četiri godine. Nadamo se da su svi svjesni odgovornosti koja je na njima.

Dokument “Kritične tačke u daljem razvoju crnogorskog društva” >>>

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [150.91 KB]