Nema vremena za nadmudrivanje, izbori su blizu

Direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica ocijenio je da Crna Gora predstojeće parlamentarne izbore dočekuje nepripremljena, da nema vremena za korjenite promjene i da sada jedino preostaje politički dogovor u kome će učestvovati svi važni akteri. Koprivica je za “Vijesti” ocijenio da je trenutna situacija možda i gora u odnosu na prethodni izborni ciklus, što smatraju i pojedini opozicioni zvaničnici.

Oni su ranije “Vijestima” rekli da nema uslove za slobodne izbore, na čemu insistira Evropski parlament, te da su bojkot ili odlaganje realne opcije o kojima treba razgovarati.

“Nalazimo se u stanju pravne nesigurnosti i nestabilnosti ključnih institucija za sprovođenje fer izbora. U ovom trenutku, nema dovoljno vremena za veće, korjenite promjene, jer izbori su previše blizu i vremena za politička prepucavanja i nadmudrivanja više nema. Sada jedino preostaje politički dogovor u kom će učestvovati svi važni akteri”, kazao je Koprivica.

On je ocijenio da dijalog o izbornim uslovima, ako ga bude, treba da rezultira prelaznim rješenjima koja će biti prihvatljiva za sve, kako bi i sami izbori bili prihvaćeni:

“Samo na ovaj način možemo spriječiti novi ciklus političke nestabilnosti, protesta i sukoba”.

Bez dugo očekivane reforme

Podsjetio je da dugo očekivana reforma izbornog zakonodavstva nije sprovedena, navodeći da su u političkim kalkulacijama i uslovljavanjima protraćene tri godine i još jedna šansa da se sprovede temeljna reforma.

Istakao je da je vladajuća većina jednostrano promijenila dva zakona, ali da u tim promjenama ne vidi iskorake jer su problemi ostali.

“Umjesto profesionalizacije i nezavisnosti, zadržali smo istu politizovanu izbornu administraciju. CDT je u više navrata isticao da bez depolitizacije Državne izborne komisije (DIK)-a nećemo doći do željenog izbornog integriteta”, kazao je Koprivica, koji je učestvovao u radu skupštinskog Odbora za izborno zakonodavstvo koji je završen bez efekta.

On je ocijenio da nije iskorištena prilika se unaprijedi nadzor nad finansiranjem političkih partija niti funkcionisanje Agencije za sprečavanje korupcije.

“Dodatan problem predstavlja što ASK izbore dočekuje u v.d. stanju”.

Dragan Koprivica (Foto: CDT)

On je istakao da promjene dijela zakona, koje su jednostrano usvojene, u nekim segmentima predstavljaju čak korak unazad, te da, kako je istakao, nije riješen ni problem lica sa fiktivnim prebivalištem u biračkom spisku.

“Slobodno možemo reći da nije spreman ni sistem izborne pravde. Vrhovno državno tužilaštvo nalazi se u v.d. stanju, dok je na čelu Vrhovnog suda predsjednica čiji je treći mandat osporavan u javnosti. Dodatno, imamo nefunkcionalan Ustavni sud, krajnju sudsku instancu koja odlučuje o izborima”, ocijenio je Koprivica.

On je kazao da tekuće izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata, radi dodjele socijalne pomoći tokom epidemije, unose dodatnu sumnju u zloupotrebe u korist vladajuće većine.

“Zato je jako važno da trošenje budžetske rezerve bude transparentno bez mogućnosti da, kao do sada, bude zaštićeno oznakom tajnosti”.

Odlaganje izbora nema zakonskog osnova

Skupština je prethodne sedmice usvojila izmjene zakona, a među poslanicima opozicije najviše zamjerki je upravo bilo na račun transparentnosti socijalnih davanja.

Odlaganje izbora samo uz konsenzus svih partija Koprivica je ocijenio da za odlaganje izbora u trenutnoj situaciji nema zakonskog osnova.

“Ukoliko bi se zbog nastavka pandemije javila potreba za tim, to bi moralo biti urađeno uz što je moguće veći konsenzus svih parlamentarnih subjekata. Nikako jednostrano, bez uključenosti svih ključnih aktera”, istakao je on.

Predstavnici opozicije saopštili su prije dva dana “Vijestima” da još ne znaju hoće li na jesen učestvovati na izborima, iako se slažu da je “DPS već počela kampanju i da nema govora o fer izborima”. Istakli su da je opcija odlaganje, ali i bojkot izbora.