Borba protiv dezinformacija nikad nije bila važnija

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i naš portal Raskrinkavanje.me se pridružuju obilježavanju 2. aprila, Međunarodnog dan provjere informacija.

Danas sve članice Međunarodne mreže za provjeru informacija (International Fact-Checking Network – IFCN) širom svijeta šalju jedinstvenu poruku – borba protiv dezinformacija nikada nije bila važnija kao u doba pandemije koronavirusa.

https://twitter.com/factchecknet/status/1245969281570856962

Obilježavanje ovog dana je gromoglasni poklič da činjenice pobijede manipulacije u novinarstvu, na društvenim mrežama i svakodnevnom životu.

Crnogorski uticajni mediji su do sad uglavnom odgovorno odigrali svoju društvenu ulogu u borbi protiv infodemije koja vlada u uslovima širenja koronavirusa, pa ih pozivamo da tako i nastave, te da i u ovim teškim uslovima nađu snage i resursa da provjeravaju informacije koje objavljuju ili prenose.

O ovoj borbi i građani su jako važni. Pozivamo na ih na oprez, pažljivo čitanje, filtriranje informacija i korišćenje kredibilnih izvora.

Takođe, apelujemo da na obrate dodatnu pažnju na poruke koje se dijele na društvenim mrežama, Viberu, SMS i sl.

Upravo su ti kanali veoma pogodan instrument za širenje dezinformacija, ali i lažnih narativa ovih dana.

IFCN je okupio preko 100 organizacija iz cijelog svijeta i formirao zajednicu #CoronaVirusFacts Alijansa.

Stvorena je baza podataka za provjeru činjenica o COVID-19 sa više od 3.000 slučajeva do sada.

Podrška Fejsbuka će dodatno unaprijediti ovaj poduhvat. CDT i Raskrinkavanje.me predstavljaju Crnu Goru u ovoj koaliciji.

Takođe, danas u 13 država, uz podršku IFCN, počinju projekti koji sadrže intenzivne aktivnosti i kampanje za suprotstavljanje infodemiji koju je izazvao korona virus.

Pored Crne Gore, aktivnosti počinju Italiji, Španiji, Bosni i Hercegovini, Španiji, Grčkoj, Turskoj, Litvaniji, Brazilu, Kolumbiji, Meksiku, Indiji, Kongu i SAD. Ova lista će vrlo brzo biti dodatno proširena.