Redizajnirana platforma Raskrinkavanje.me

Od danas je na adresi www.raskrinkavanje.me dostupna nova, redizajnirana i unaprijeđena platforma na kojoj objavljujemo analize i ocjene medijskih manipulacija u Crnoj Gori i regionu.
Platformu za provjeru medijskih informacija, je kao dio regionalnog projekta, pokrenuo Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa partnerskom organizacijom Zašto ne iz Bosne i Hercegovine, a uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Raskrinkavanje.me je dio Međunarodne mreže za provjeru činjenica IFCN i regionalne mreže za borbu protiv dezinformacija – See Check čije su članice, osim CDT-a i Zašto ne, KRIK i Fejk njuz tragač iz Srbije, Faktograf iz Hrvatske, MOST iz Makedonije i Oštro iz Slovenije.

Vjerujemo da je kvalitetno novinarstvo jedan od stubova demokratije, a profesionalni mediji su osnov slobodnog i pravednog društva. Zato kao ključni cilj ove platforme postavljamo naš doprinos da građani kritički promišljaju medijski sadržaj i da nauče da razlikuju kredibilne medije od onih koji to nijesu.

Zato analiziramo medijske tekstove iz oblasti međunarodne i regionalne politike, ljudskih prava i demokratije, za koje sumnjamo da mogu sadržati netačne informacije, dezinformacije ili lažne vijesti.

Analiziramo izvore sumnjivih informacija, načine na koji se prenose, te narative koji se kreiraju u medijima na osnovu tih objava. Provjeru baziramo na detaljnoj metodologiji kojom se provjeravaju i ocjenjuju tekstovi čija kredibilnost djeluje upitno.

Periodično objavljujemo izvještaje, rezimee i analitičke zaključke o tome kako se i koliko lažne vijesti i dezinformacije šire u Crnoj Gori i regionu u specifičnim situacijama. Naši analitički proizvodi sadrže i preporuke za različite ciljne grupe kako bismo doprinijeli da naši mediji budu profesionalniji, a društvo medijski pismeno.

Pored dosadašnjih sadržaja na novom portalu će se naći i dvije nove rubrike: „najbolje od najgoreg“ i „bez komentara“ – rubrike u čije kreiranje žel imo uključiti građanke i građane koji su svjesni ovog problema i žele dati doprinos njegovom suzbijanju.

Najbolje od najgoreg prikuplja sve ono što je dio medijskih objava a prevazilazi mogućnosti za analizu koju predviđa naše metodologija, a često prevazilazi i zdrav razum.

Bez komentara objavljuje komentare na tekstove u onlajn medijima.

Cilj ove rubrike je skrenuti pažnju javnosti da su komentari mržnje, šovinizma, seksizma i slično postali dio svakodnevnice na koju se ne smijemo priviknuti. Pažnju na ovo moraju obratiti i uspavani državni organi čiji je posao da ove pojave suzbijaju.

Pozivamo građanke i građane da nam pišu i ukazuju na tekstove i informacije koje treba provjeriti, ali i da aktivno učestvuju u kreiranju sadržaja novih rubrika.

Pažljivo čitajmo medije!