Mediji ne prepoznaju rusku propagandu

Onlajn mediji u Crnoj Gori često ne prepoznaju ruske propagande pamflete koji su maskirani u novinarske izvještaje, pa ih objavljuju i tako doprinose njihovom širenju.

Ruske propagandne narative objavljuju gotovo svi onlajn mediji, bez obzira na deklarisanu uređivačku politiku medija u dijelu spoljnopolitičkih pitanja.

Ovo su zaključci analize medijskog sadržaja o prisustvu ruske propagande koju je uradio Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

CDT je analizirao oko 200 tekstova koji se bave ruskim oružjem i vojnom moći, a koji su u periodu od decembra 2015. do decembra 2018. objavljeni u crnogorskim medijima (TVCG, TV Vijesti, TV Prva, TV Nova, ND Vijesti, Pobjeda, Dan, Dnevne novine, list Informer, Portal Analitika, Vijesti online, Antena M, CDM i IN4s).

Cilj ove analize je bio da se utvrdi koji nam se narativ plasira odnosno kakvu nam priču pričaju mediji.

Narativ o ruskom oružju nije kreiran u Crnoj Gori već u tabloidima iz regiona i na mnogobrojnim proruskim i desničarskim portalima. Te informacije ne moraju nužno biti netačne, ali mediji prilikom objavljivanja mogu koristiti različite manipulacije ili ne poštovati osnovne principe profesionalnog izvještavanja.

Priče o ruskom oružju koje se dominantno prenose na onlajn medijima u Crnoj Gori, a manje na televiziji i u štampi,  zbog specifičnog, znatno zahtjevnijeg procesa pripreme priloga i tekstova.

Izvori su dominantno ruski

Analiza je pokazala da su akteri ili izvori informacija koje sadrže narativ o svemoćnom ruskom oružju i koji nam prenose poruke, dominantno ruski.

Rusko oružje u analiziranim tekstovima predstavlja se kao: zastrašujuće, nepobjedivo, superiorno i najpouzdanije.

Tekstovi mahom ne nude dovoljno činjenica koje bi se omogućile da se provjeri da li je objavljeni sadržaj zaista tačan.

Narativ o ruskom oružju koji se gotovo svakodnevno širi ima za cilj da usmjeri stavove i zaključke čitalaca tih sadržaja u određenom smjeru koji odgovara političkom i ideološkom opredjeljenju onih koji takav sadržaj kreiraju ili naručuju.

Slijede najupečatljiviji primjeri poruka koje šalju kroz ovaj narativ:

  • Rusija je izradila novu super raketu koja je, iako još nije u upotrebi, u NATO krugovima i na Zapadu izazvala nervozu, strah i paniku.
  • Uznemirujuća poruka Rusije svojim građanima: Spremite se za nuklearni rat”
  • Ruska vojska je „jaka, pokretna i efikasna vojska, sposobna da se suprotstavi svim prijetnjama” i „gotovo je nemoguće pobrojati sve rekorde i uspjehe”.
  • Rusija uspijeva u Siriji i Avganistanu, tamo gdje su NATO i EU doživjeli neuspjehe.
  • Putin je genije

Više detalja čitajte u našoj publikaciji koja je urađena uz finansijsku podršku NATO odjela za javnu diplomatiju.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download