Za planiranje treba pogled ka budućnosti

Da biste dobro planirali, morate gledati ka budućnosti, a to Crnogorcima nije jača strana, kazao je direktor CDT-a Dragan Koprivica na panel diskusiji “Uvođenje sistema efikasne koordinacije politika u Crnoj Gori”.

Panel diskusija organizovana je u okviru projekta za praćenje reforme javne uprave koji je finansirala Delegacija EU u Crnoj Gori.

Koprivica je kazao da su Crnogorci “više u sadašnjosti” i da je teško naći menadžera u državnoj službi koji sad zna kako će ta institucija izgledati npr. 2025. godine:

“Oni koji vode institucije moraju znati da ako dobro planiraju, i benefiti će biti veći”.

Crna Gora je, kazao je on, donedavno bila jedna od rijetkih država u regionu i šire koja nema strateški plan razvoja:

„Važno je i dragocjeno da jedna država ima strateški plan na četiri godine, da su u njemu sadržani svi prioriteti i da se krenulo sa tim procesom“, istakao je Koprivica.

On je kazao da je konačno usvojen Srednjoročni plan rada Vlade (SPRV) i, kako je naveo, samo oni koji su učestvovali u njegovoj izradi znaju koliko je to teško uraditi prvi put.

Ključne zamjerke su, smatra to što taj dokument nije ravnomjeran i kvalitetan po svim resorima i nije javno promovisan.

„Vlade koje vjeruju u svoj plan, afirmišu ga i objave. To je jako važno i za internu upotrebu, da se kroz javni nastup promoviše srednjoročni plan kod zaposlenih u državnoj upravi sa kojima se visoki funkcioneri ne sretnu u toku godine“, smatra on.

Koprivica je ocijenio da je kod ovog dokumenta napravljen metodološki propust – trogodišnji planovi pretvoreni su u godišnje.

Pešić: Efikasnost je prioritet

Generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić  kazala je da je efikasnost sistema koordinacije javnih politika Vlade prioritet u okviru reforme javne uprave.

“Saglasna sam da medijski nije dovoljno popularizovan, ali Vlada shvata da su popularni rad i rezultati, a ne samo popularisanje strateškog dokumenta“, kazala je Pešić.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Eleonora Formagnana kazala je da Crna Gora ima niz strategija i političkih dokumenata.

“Nedostatak višegodišnje vizije i jasnih ciljeva koji su koordinirani sa glavnim prioritetima Vlade, srž su problema“, istakla je Formagnana.

U nastavku diskusije govorile su predstavnice Generalnog sekretarijata Vlade Vera Mijatović i Almedina Vukić i Milena Gvozdenović iz CDT-a.