1989. – evropska svjetlost i balkanski mrak

U znak sjećanja na pad Berlinskog zida i početak raspada Jugoslavije, CDT će sa partnerima iz šest zemalja Evropske Unije i Zapadnog Balkana pokrenuti javni dijalog o 1989. i njenim refleksijama na ujedinjenu Evropu i bivše jugoslovenske države.

Ovaj projekat je nastavak inicijativa koje CDT sprovodi kako bi pokazao da Evropu ne čine samo zahtjevni birokratski proces, novac iz evropskih fondova ili znanje o istoriji stvaranja EU – već sistem demokratskih i kulturnih vrijednosti i stavova koji se razlikuju od drugih.

Zato će ove godine, kroz program “Evropa za građane – evropsko sjećanje”, uz podršku Evropske komisije, građani Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Italije, Poljske, Mađarske i Belgije, razgovarati o različitim istorijskim, političkim, kulturnim aspektima  prethodnog tridesetogodišnjeg perioda kako bi kroz dijalog o prošlosti govorili o budućnosti.

U fokusu naše rasprave biće značaj 1989. za Istočnu i Zapadnu Evropu, za zemlje bivše Jugoslavije, ali i razlika u načinu na koji su Evropljani i Balkanci rješavali tadašnje konflikte.

Kroz javne rasprave o simbolici pada Berlinskog zida, želimo da pokrenemo debatu o tome zašto se u bivšoj Jugoslaviji desilo spajanje nacionalnog i neonacionalistickog, kako se nacionalistički demoni ispoljavaju 2019. I kako im se suprotstavaljamo.

Želimo pokreniti dijalog koji će afirmisati način razmišljanja da se i nakon višegodišnjih surovih ratova i sukoba, nakon veoma izraženih rivaliteta među evropskim i jugoslovenim zemljama, sve to može prevazići i kreniti u stvaranje zajedničke budućnosti i saradnje.

Kroz set različitih javnih događaja, tribina, izložbi fotografija iz tog vremena ispričamo jednu drugačiju priču o 1989. u Evropi i Crnoj Gori.  Cilj nam je da se kroz ovu našu akciju poveže što više ljudi I kroz otvoren dijalog da dodatni doprinos afirmaciji i razvoju ovim vrijednostima.