Uspješno završena Liderska akademija za razvoj

Petodnevna prestižna Liderska akademija za razvoj koju su vodili svjetski poznati politikolog Frensis Fukujama i profesori Kent Viver i Elena Panaritis završena je 05. jula na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Jedinstvenu priliku da učestvuju na ovom programu dobilo je 27 iskusnih profesionalaca iz zemalja Zapadnog Balkana –  Crne Gore, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske.

Trening se dominantno bavio izazovima današnjih donosioca odluka sa kojim se susreću prilikom inicijativa za reformu politika, promjenom ponašanja različitih ciljnih grupa, kao i izgradnjom kapaciteta država.

Učesnici su stekli nova znanja i vještine za predviđanje, adresiranje i analiziranje izazova s kojima se susreću u procesu sprovođenja reformi. Uz pomoć tehnike “analiza slučaja” stvarnih događaja, polaznici su stekli realno razumijevanje uloga, odgovornosti i analitičkih vještina koje su potrebne donosiocima odluka, kao i konflikata koji se mogu pojaviti između različitih interesnih grupa.

Organizatori programa su Ekonomski fakultet i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL), Balkanskog fonda za demokratiju i Njemačkog Maršal fonda SAD-a.