Skupština i Vlada – ko je kome podređen

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, Slaven Radunović je, govoreći na panelu „Ispunjavanje političkih kriterijuma – iz ugla skupštine“, kazao da u Izvještaju Evropske komisije koji je objavljen juče ima novina u pristupu, „ali nažalost zadržana je tehnička suvoparnost, birokratska, kakva je uvijek bila u izvještajima iz Brisela“.

„Prvi put da je u Izvještaju pomenuto da je u Crnoj Gori uhapšen jedan poslanik, iako mu nije skinut mandat. Međutim, tu nema zareza, što je nedopustivo, i protivno svim pravilima, bilo šta što upućuje na kritiku vlastima. Vlasti, kada nema eksplicitne kritike, vrlo lako prebace u svoju korist“, rekao je Radunović.

On je ocijenio da u Izvještaju EK „ima fatalnih grešaka“.

„Toliko vremena se insistiralo da se Agencija za sprječavanje korupcije osnuje i da ona treba da bude važan faktor u kontroli procesa, posebno kad su u pitanju poglavlja 23 i 24, i ta saga je završena na tipično balkanski način. Da bi kontrolisao najvažniju polugu vlasti u pristupanju, izabran je gospodin koji je najvažniji srodnik premijera. Njihova djeca su muž i žena“, rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, to je klasični pokazatelj „kako Crna Gora doživljava ispunjavanje preporuka iz Brisela“.

„Da, uvažićemo ih formalno, a to će da radi moj brat od tetke, pašenog ili stric, i onda će on da se bavi zaštitom interesa moje stranke i moje vlasti“, rekao je Radunović.

Radunović na konferenciji (Foto: PR centar)

Predsjednik Odbora za evropske poslove Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Artan Grubi ukazao je da je ta država juče nazvana „svijetlim primjerom Zapadnog Balkana“ u Izvještaju EK.

„Sama ta izjava nije dovoljna. Došli smo u fazu kao zemlja Zapadnog Balkana gdje moramo pokazati nešto više od riječi. Moramo pokazati jednu vrstu političke odlučnosti prema instuticijama u Briselu, i pokazati im da su sve zemlje Zapadnog Balkana postojane na putu ka EU“, istakao je Grubi.

Prema njegovim riječima, i pored toga što je Sjeverna Makedonija nazvana svijetlim primjerom „vjerovatno ćemo morati da čekamo možda ne do juna, već do oktobra, možda će u oktobru reći, biće u decembru, a u decembru će možd reći da će poziv doći sledeće godine“.

Grubi na konferenciji (Foto: PR centar)

„EU mora biti odlučnija, fokusiranija, posebno kada je u pitanju susjedska politika, i politika dobrosusjedskih odnosa, da nas podstakne da budemo i sami hrabri da razrješavamo pitanja, a sada mi njih ohrabrujemo da budu hrabri i politički odlučni i da nam daju datum početka pregovora sa EU, koji će voditi ka pristupanju“, naveo je Grubi.

On je ocijenio da se EU mora sabrati „i ponuditi jenu meti, jedan cilj koji možemo ostvariti“.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine Republike Srbije Nenad Čanak smatra postoji duboki nesporazum između zemalja Zapadnog Balkana i EU u tome šta je tu interes, i šta je tu čija uloga.

„EU je moćna politička zajednica zasnovana na idejama trajnog mira na evropskom kontinentu, i to je suština, a ne projekta trgovinskih olakšica ili zajedničke valute. To su kolateralne stvari, a suština je spriječiti rat na tlu Evrope“, naveo je Čanak.

On je ukazao na situaciju šta bi se desilo da ovog trenutka zajedno budu primljene u EU Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

„Kad bi čitava ta grupacija odjednom ušla u EU, koliko bi problema sa granicama, jezicima, sa hiljadu stvari bilo pacifikovano, odloženo za kasnije“, ocijenio je Čanak.

Čanak na konferenciji (Foto: PR centar)

Radunović je ocijenio da demokratija, kako se doživljava u Zapadnoj Evropi, u Crnoj Gori nije nikad zaživjela.

„U sličnom smo sistemu, malo modifikovanom, od 1945. godine. Kako je Jugoslavija imala jednu vrstu mekanog socijalizma, predvođenog Titom, a poslije i raznim predsjedništvima, 89-te i 90-te godine kada je padao Berlinski zid, u svim komunističkim državama, nije pao u Crnoj Gori, zato što je bio mekani socijalizam“, rekao je on.

Grubi rekao je da se Sjeverna Makedonija suočila sa radikalnim koracima kada je napravila napredak.

„Imamo još uvijek probleme sa reformom javne uprave. Vjerujem da su najkorumiraniji elementi jednog društva oni koji se nalaze u pravosuđu – sudije i tužioci. Zato predlažemno temeljne promjene tužilaca i sudija kako bi se primijenila ova jedna vrsta kombinovanog mehanizma, sa elementima litvanskog modela borbe protiv korupcije“, naveo je Grubi.

Čanak je kazao da je pitanje razgraničenja sa naslijeđem prošlosti nešto što se iz vizije EU ne vidi.

„Ne postoji razumijevanje da se mora napraviti otklon od svega. To su nam glavni problemi“, istakao je Čanak.

Govoreći o parlamentu, Čanak je rekao da nijedan parlament na svijetu neće biti nezavisan dok ne bude imao svoj budžet.

„Dok god ste na plati kod Vlade, dotle ćete biti i ucijenjivani od strane Vlade“, dodao je Čanak.

Brajović je, tokom diskusije, govoreći o Izvještaju EK, kazao da „skokovite promjene i napretke je lakše postizati kada počinjete pregovarački proces, nego kad dođete u neku fazu u koju smo mi došli“.

„Sada ne možete da očekujete spektakularne napretke. Kada pričamo o parlamentu, parlament je zajednička odgovornost svih poslanika. Gospoda koja su bojkotovala, su ustvari onemogućavala parlament da bude uspješniji u tome“, ocijenio je Brajović.