Nezavisne institucije su preduslov borbe protiv korupcije i kriminala (predlog praktične politike)

Na putu ka EU, Crna Gora je sprovela većinu važnih aktivnosti koje su predviđale stvaranje zakonodavnih i institucionalnih preduslova za efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Međutim, u prethodnom periodu promjene nekih zakona su predstavljale korak nazad jer su suzili prostor za kontrolu u područjima osjetljivim na korupciju.  Postoji potreba za izmjenom takvih i drugih zakonskih rješenja, ali se teži dio posla i dalje veže za primjenu zakona u praksi.

Ovo je pokazala analiza u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala  koju je CDT radio  kako bi procijenio napredak Crne Gore u ispunjavanju političkih kriterijuma u pregovorima sa EU.

Rezultati su u  istraživanju ocijenjeni kao bolji u odnosu na prethodnu godinu, ali su još uvijek značajno ispod očekivanog nivoa.

Iskazano u brojevima, prosječna ocjena trenutnog stanja u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala je 2,55. Najbolje je ocijenjen zakonodavni okvir sa 3,08, a najgore postignuti rezultati u praksi sa 2,13.

Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 predstavljaju najvažniji okvir za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nakon četiri godine njihove primjene, vrijeme je da se revidiraju predviđene mjere i aktivnosti, i obezbijedi mjerenje njihovog učinka na kvalitetniji način.

Za ostvarivanje praktičnih efekata zakona ključna je izgradnja profesionalnih i nezavisnih institucija. Većina institucija u ovoj oblasti i dalje nema dovoljnu nezavisnost, spremnost niti integritet za kvalitetno obavljanje kontrole.

Pogledajte detalje istraživanja:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download