Etno-nacionalistički ekstremi nijesu manje opasni od vjerskih

Radikalizacija koja vodi nasilnom ekstremizmu jedna je od najvećih globalnih prijetnji čije posljedice nijesu zaobišle ni Crnu Goru, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić je, na predstavljanju Nacionalne platforme za suzbijanje nasilnog ekstremizma, kazao da je neophodno sistemski raditi na prevenciji i sprečavanju te pojave.

Nacionalnu platformu je pripremilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i CDT, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori. 

Nuhodžić je istakao da je neophodna saradnja na svim nivoima i sistemska koordinacija.

“Posljedice ove pojave nijesu zaobišle ni Crnu Goru, gdje ovaj fenomen sve više okupira pažnju javnosti i bezbjednosnih službi. Od 2016. godine odlasci na strana ratišta nijesu zabilježeni. Ali, ne postoji apsolutna bezbjednost”, saopštio je Nuhodžić.

Kazao je da se ne može u potpunosti biti zaštićen od mogućeg terorizma, gdje god se nalazili.

“Zato pažnju treba usmjeriti na dodatnu prevenciju i sprečavanje dalje pojave ovog i sličnih fenomena u budućnosti. Moramo jačati sopstvene kapacitete, međusobnu saradnju i koordinaciju, kako bi se povećala sposobnost ranog otkrivanja i prepoznavanja ove pojave”,  poručio je Nuhodžić.

Govoreći o povratnicima sa stranih ratišta, Nuhodžić je kazao da pažnju treba usmjeriti na pitanja i proces deradikalizacije, rehabilitacije i reintegracije pojedinaca u društvo.

“Pažnju ne treba usmjeriti isključivo na povratnike, već i na članove njihovih porodica, koji su bili s njima na stranom ratištu, kao i na porodice čiji su članovi poginuli na ratištu ili se vode kao nestali”, kazao je Nuhodžić.

 

Istakao je da će usvajanje Nacionalne platforme biti potvrda jasne namjere Crne Gore da sistemski djeluje u pravcu suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizma koji vode ka terorizmu:

“Cilj je jasan građane animirati da budu kritičari prema ekstremističkim porukama i sadržajima na internetu, kao i izgrađivati otpornost cjelokupnog društva na terorizam, nasilni ekstremizam i radikalizaciju koji vode ka terorizmu”.

Saglasan je bio direktor CDT-a Dragan Koprivica koji smatra da je neophodno stvoriti organizovano društvo koje zna kako da blagovremeno reaguje na te fenomene.

“Skrećemo pažnju da Crna Gora ne smije ponavljati greške država koje su sav svoj fokus na ovom polju usmjerile na vjerski ekstremizam i učešće njihovih građana u stranim sukobima. Nije ništa manja opasnost od radikalizovanih etno-nacionalističkih ekstremista, pojedinaca ili grupa, čije aktivnosti mogu ozbiljno ugroziti ne samo bezbjednost Crne Gore već i njenu dugoročnu održivost”, ocijenio je Koprivica.

Rekao je da se građanima Crne Gore, nerijetko, podvaljuju narativi i lažne vijesti kojima se crnogorsko društvo želi vratiti u mrak devedesetih.

“Crna Gora ne smije praviti greške drugih i usmjeriti se na bilo koju konkretnu naciju ili vjeru već mora biti usmjerena na suzbijanje ovih pojava koje ugrožavaju ili dovode u rizik njene građanke ili građane bez obzira na bilo koju pripadnost”, naveo je Koprivica.

On smatra da se bi afirmisanje principa po kojima funkcionišu demokratske i građanske države, trebalo afirmisati bolje razumijevanje nacionalnih i vjerskih različitosti na ovom prostoru:

“Zato ova Platforma nije poziv na jednoumlje – ona je poziv na saradnju, otvorenost, jačanje veza, i na organizovan i koordinisan rad u suprotstavljanju radikalizaciji i nasilnom ekstremizmu”.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije rekla je da terorizam predstavlja poricanje demokratije i ljudskih prava, koje su u samoj osnovi te organizacije.

“OEBS ima holistički pristup kako bi podržao bezbjednost i prakse kroz multisektorski dijalog i saradnju. Obezbjeđivanjem alata i podrškom potrebama društva nadamo se da ćemo poboljšati različite vrijednosti pojedinaca i naših zajednica”, kazala je Davije.

Platforma je, kako je rekla komponenta sveobuhvatnog pristupa borbi protiv terorizma, sa posebnim fokusom na sprečavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja dovodi do terorizma.

Prema riječima Davije, OEBS će pomoći u inicijativama i programima koji su osmišljeni da spriječe ljude da se angažuju u „ideološkom nasilnom motivisanom nasilju“.

Ovo je tekst Nacionalne platforme:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download