Razmišljanje o CG van EU je pogubno

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović smatra da je svako razmišljanje o Crnoj Gori van evropskog konteksta pogubno za našu državu, bez obzira šta će biti sa Evropskom unijom.

Abazović je na Građanskom satu CDT-a govorio na temu “Kako do stabilnosti Zapadnog Balkana?”.

“Najvažnije je da mi idemo ka dostizanju standarda koji su pravda, sloboda, solidarnost, profesionalizam. Ako mi to prihvatimo i dostignemo, nije bitno što će biti sa EU. Dostizanje standarda je ono što nas čini atraktivnom državom na međunarodnom planu. Sve van toga nas čini problematičnom zemljom”.

Abazović je, kaže, saglasan sa izjavom  predsjednika Mila Đukanovića da Kinezi ulažu u našu zemlju jer to ne radi EU:

“Veće prisustvo EU investicija bi povećalo i njihov uticaj ovdje. Kinezi koriste ovaj vakum i konfuznu politiku EU koju vodi u posljednje vrijeme. I mislim da je EU pristup koji vodi Junker neozbiljan u odnosu na ono što je bio za vrijeme Barosa. Takvu situaciju koriste režimi kao sto je kineski”.

On smatra da se u Crnoj Gori slabo bavimo Balkanom iz kojeg već 25 godina ne dolaze dobre vijesti.

“Upali smo u vrtlog, negativnu spiralu kada su u pitanju dešavanja u svim zemljama Zapadnog Balkana. Generalno, opet su se probudili duhovi prošlost, koji su determinisani i nekim geopolitičkim kretanjima u EU”, smatra Abazović.

Balkanske države taoci odnosa Hrvatske i Srbije

On u ovom regionu prepoznaje dva glavna problema – odnos Hrvatske i Srbije koje nijesu riješile pomirenje i odnos Srbije i albanskog naroda, gdje zbog pitanja Kosova postoje tenzije:

“Ostali su taoci tih odnosa. Kad bi se to rješilo, mislim da bi se relaksirala atmosfera”.

Prema njegovom mišljenju, pitanje odnosa Srbije i Kosova je povezano sa pitanjem Srbije i Republike Srpske i Srbije i Crne Gore:

“To je politička karta na koju igra Srbija. Ima jedno unutrašnje pitanje koje nju opterećuje i ona to animira kroz regionalni kontekst”.

On je kazao da na Kosovu vlast nikada kao sad nije bila pod većim pritiskom da se promijeni.

“Tačijeve akcije nisu odobrene od strane većine poslanika u parlamentu. Vlast na Kosovu je slična kao vlast u Crnoj Gori. Koruptivna je i problematična, ali je opozicija tamo organizovanija nego kod nas, otpornija, i može da animira više ljudi u javnim prostorima…bez obzira što nemaju demokratsku tradiciju”.

Kad su u pitanju korekcije granica na Balkanu, Abazović kaže da je za njega prihvatljivo svako rješenje koje bi sve strane prihvatile.

“Želim mirne i korektne odnose između ta dva naroda. Ti narodi u sferi biznisa funkcionišu mnogo bolje nego što to nama izgleda. Mnogo je veći stepen mobilnosti nego što je bio, dok politika konstruiše neki spektakl i podgrijava tenzije kad god im treba”.

Zaev se suočio sa pitanjima koji opterećuju Makedoniju

Abazović kaže da bez obzira što se desilo na referendumu u Makedoniji, ta zemlja je, prema njegovom mišljenju, svijetli primjer u ovom regionu.

Zoran Zaev je novi momenat i novo lice u balkanskoj politici. Odmah se uhvatio u kostac sa pitanjem koje najviše opterećuje Makedoniju. On se odmah suočio s time”.

Ipak, odnosu na sve to što se dešava u regionu, Abazović kaže da međunarodna zajednica Crnu Goru percipira kao mnogo bolju zemlju.

“Mi imamo interne probleme, ali nemamo velike regionalne…a takav način tretiranja CG kao lidera u regionu je kao da imate razred gdje su svi ponavljači, ali samo jedan đak dobija ima dvojku”.