Na Balkanu važi Marfijev zakon

„Ono što je poražavajuće u Crnoj Gori od 2006. godine je stabilno loša vlast, narod gori od nje, a opozicija gora i od naroda. Jedino rješenje bi bilo da se stvori kritička masa koja će državu usmjeriti na pravi put“, kazao je politički i građanski aktivista Rade Bojović.

U okviru građanskog sata koji je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Bojović je govorio na temu „Države Zapadnog Balkana- put u stabilnost, napredak ili nove sukobe?“.

„ Na Balkanu često važi Marfijev zakon- ako nešto krene naopako, tako i nastavi“, kazao je on.

Istakao je da i dan danas žali zbog raspada Jugoslavije, koja je bila Evropska unija prije Evropske unije, a da je za Crnu Goru nakon toga jedina ispravna odluka bila da postane nezavisna država.

Glavni problemi stagniranja zemalja Zapadnog Balkana su kaže Bojović, zapetljana politička tranzicija, nacionalizam, različiti spoljnopolitički odnosi kao i naslijeđeni konflikti.

„ Sve što spaja ove države jeste partritokratija, neslobodno društvo i nominalne demokratije. Sada su države u većem problemu što se tiče ekonomije, BDP-a, zaposlenosti, a obrazovanje koje je ranije ostajalo unutar Jugoslavije, sada se rasipa“, rekao je Bojović.

Sa građanskog sata (Foto: CDT)

Komentarišući trenutnu situaciju u Crnoj Gori, kazao je :

„ Naše društvo sa brojnim problemima, zakačilo se za brod koji je takav kakav je, čak i da je probušen, nemamo boljeg izbora. Crna Gora se mora priključiti Zapadu i modernom društvu i spasiti malograđanstvo koje ovdje egzistira.“

Prema njegovim riječima posebno zabrinjava što je „sve postalo lična tragedija, lični interes. Problem je u moralnoj naravi, a kad imate taj problem onda ste u generalnom problemu.“

„ 10-15 odsto građana kad vidi to, distancira se, bježi, ne žele da učestvuju, smatraju da je to uzaludan posao, da se ništa ne može promijeniti, a društvo u kojem građani misle da se ništa ne može promijeniti osuđeno je na tavorenje“, dodao je on.

Ulaskom u NATO naša država kupila poslednju ulaznicu za sigurnost, zaključio je Bojović.