Ambijent u kojem rade NVO se ne mijenja

Ukupna održivost organizacija civilnog društva u Crnoj Gori se nije promijenila u 2017. godini, iako su zabilježena poboljšanja u aspektima finansijske održivosti, infrastrukture i javnog imidža sektora.

To je zaključak istraživanja koje je CDT uradio u okviru Indeksa održivosti organizacija civilnog društva (OCD), u saradnji sa USAID-om.

Indeks održivosti OCD (CSOSI) je glavni analitički instrument koji mjeri napredak civilnog sektora u regionu Centralne i Istočne Evrope i Evroazije.

Indeks ispituje sveukupno okruženje za razvoj civilnog društva, s naglaskom na pravni okvir, organizacione kapacitete, finansijsku održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastrukturu i javni imidž nevladinih organizacija.

Svaka dimenzija se ocjenjuje skalom od sedam bodova u kojoj 1 označava vrlo napredan nivo, a 7 ukazuje na nizak nivo razvoja.

Generalna ocjena za Crnu Goru iznos četiri i nije se mijenjala već nekoliko godina, ali u poređenju sa regionom stanje u organizacijama civilnog društva lošije jedino u Srbiji.

Finansijska održivost poboljšana je kao rezultat donošenja izmjena i dopuna Zakona o nevladinim organizacijama, kojima se određuju sredstva iz javnog budžeta za aktivnosti OCD-a.

Poraslo povjerenje javnosti u NVO sektor

Infrastruktura koja podržava sektor civilnog društva ojačana je u 2017. godini, budući da su novi resursni centri povećali svoje kapacitete i međusektorska partnerstva su nastavila da rastu. Najnovija istraživanja pokazuju da je povjerenje javnosti u OCD-e poraslo, što je rezultiralo poboljšanim javnim imidžom.

Prema podacima Ministarstva javne uprave, u januaru 2018. godine bilo je 4 627 nevladinih udruženja, 173 fondacije i 115 podružnica inostranih organizacija civilnog društva.

Tokom 2017. godine registrovano je 371 nova organizacija civilnog društva.

Većina registrovanih OCD-a djeluje u oblasti kulture, ljudskih prava, umjetnosti, formalnog i neformalnog obrazovanja, poljoprivrede i ruralnog razvoja, socijalne i zdravstvene zaštite, razvoja civilnog društva i volonterizma i zaštite životne sredine.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Istraživanje je u ime CDT-a predstavila Anđelija Lučić.

Igor Milošević iz ADP Zid-a je kazao da od 2001. godine ovu oblast obilježavaju isti izazovi i problemi.

“Neki segment se poboljša, neki pogorša, ali generalno stanje je stagnirajuće. Sazrijevaju i institucije i organizacije. One organizacije koje su se profilisale i koje se bave zagovaranjem, razvijaju se, imaju veće mogućnsoti zbog različitih EU fondova, dok ogroman broj organizacija u cijeloj Crnoj Gori ima problem da preživi i djeluje u okruženju koje je nepovoljno za njih”.

Izmjene Zakona o NVO donijele su promijenu u načinu finansira, pa će se za rad organizacija civilnog društva ubuduće izdvajati tri odsto tekućeg budžeta.

O načinu finansiranja govorila je Milica Ristić iz Ministarstva finansija.

Sve informacije nalaze se na sajtu http://www.nvoindeks.cdtmn.org/