Skupština mora unaprijediti transparentnost

Skupština Crne Gore nije unaprijedila transparentnost rada parlamentarnih odbora jer nije omogućen njihov direktan prenos niti liste glasanja pojednih poslanika na sjednicama radnih tijela, kao ni komunikacija sa građanima.

Ovo se navodi u analizi otvorenosti rada parlamenata u regionu koju je uradio Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa parterima iz regionalne mreže ActionSEE.

Skupština Crne Gore trenutno ispunjava 81 odsto indikatora i najotvoreniji je parlament u regionu. 

Ovo istraživanje je pokazalo da Skupština Crne Gore objavljuje osnovne podatke, te da u odnosu na prošlu godinu nije unaprijedila budžetsku transparentnost.

Skupština nije napredovala ni u direktnoj komunikaciji sa građanima.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Fejsbuk i Tviter nalozi Skupštine još ne postoje, nijesu otvorene mogućnosti da građani direktnim putem svojim izabranim predstavnicima skrenu pažnju na negativne pojave u društvu i od njih traže brzu reakciju.

Poslanici moraju imati intenzivan kontakt sa građanima i slušati njihove potrebe, a ne upućivati ih na spore i komplikovane procedure. Sve je ostalo na prilično zaostalim mogućnostima da građani prikupe 6000 potpisa ako žele skrenuti pažnju ljudi koje su birali.

Nije unaprijeđena ni zakonodavna aktivnost Skupštine kroz povećanje kapaciteta za procjenu mogućeg uticaja zakonskih rješenja tokom njihove pripreme.

Neophodno je pospješiti i objavljivanje budžeta i završnog računa na internet stranici. Skupština nije pripremila tzv. budžet za građane koji ima za cilj da predstavi građanima njene prihode i rashode na jednostavan i razumljiv način..

Nije donesena ni Strategija razvoja Skupštine Crne Gore.

Nije bilo govora o potrebi promjene i usavršavanja Poslovnika o radu Skupštine, kojim bi se preispitale procedure koje u praksi stvaraju zabune i probleme, ali i često nejasan i sporan način funkcionisanja Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Umjesto očekivanog napretka u sferi otvorenosti, parlamenti u regionu su ove godine ostvarili slabiji rezultat u odnosu na prethodni period istraživanja.

Tako, otvorenost u 2017. godini, u prosjeku, iznosi 61 odsto ispunjenih indikatora. Ovaj rezultat je manji za 2 odsto u odnosu na otvorenost u 2016. godini, kada je ona iznosila 63 odsto.