CDT na izborima u PG, Kolašinu i Pljevljima

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) posmatraće izborni dan u Podgorici, Kolašinu i Pljevljima sa 216 akreditovanih posmatrača koji će na biračkim mjestima i u mobilnim timovima prikupljati sve relevantne informacije o sprovođenju izbora.

Od otvaranja biračkih mjesta, na osnovu reprezentativnog uzorka, ćemo saopštavati podatke o odzivu birača i eventualnim kršenjima izborne procedure.

Presjeke odziva birača ćemo raditi u 8, 9, 11, 12, 13, 16, 18, 19 sati i finalni podatak u 20 sati i odmah ih saopštavati javnosti.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta ćemo objavljivati rezultate izbora: procenat i broj osvojenih mandata za svaku listu u Podgorici, Kolašinu i Pljevljima. Rezultate izbora javnost može očekivati nakon 21 sat u zavisnosti od dinamike pristizanja informacija sa biračkih mjesta.

Sve informacije CDT će na jednak, ravnopravan i jednostavan način učiniti dostupnim svima – građanima i medijskim kućama u zemlji, regionu i šire.

Ključni izvori podataka će biti naš veb sajt www.cdtmn.org, Viber chat CDT-Izbori 2018, naš tviter nalog @CDT_CrnaGora, tviter nalog nalog na engleskom jeziku @CDT_Montenegro i naš fejsbuk nalog.

Svi zainteresovani, na našem i engleskom jeziku, mogu pratiti izborni dan uživo – iz minuta u minut, pronaći grafičke prikaze odziva i rezultata izbora kao i sve ostale relevantne informacije koje se tiču izbornog procesa.

Na izborni dan, do 18h, biće na raspolaganju i naš pres centar za sve televizijske kuće koje prate izbore.

Zbog ograničenih resursa prinuđeni smo da izborni dan pratimo u dijelu opština i to u onim gradovima u kojima smo procijenili da bismo svojim prisustvom najviše mogli doprinijeti sprovođenju fer i zakonitog izbornog procesa.

Praćenje izbornog dana je završne faza višemjesečnog projekta koji CDT realizuje uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori, Ambasade Kraljevine Holandije i kompanije Vajber.