Odlučnije ispunjavati obaveze iz EU

Crnogorsko društvo, prije svega državne institucije, moraju sa mnogo više enegrije, odlučnosti i volje pristupiti ispunjavanju obaveza iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije (EK), smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).
Predsjednica CDT-a Milica Kovačević smatra da suština priče o tom dokumentu nije u tome da li je on “povoljan” za Crnu Goru ili ne, već šta će Crna Gora konkretno uraditi da izvrši transformaciju društva i prilagodi ga praksama i standardima Evropske unije (EU).

“Razumijemo potrebu za političkom raspravom o ovom pitanju, ali se njome često zamagljuje najvažnije – ono što piše u izvještaju je slika trenutnog stanja i agenda obaveza za narednu godinu, kojoj moramo vrlo odgovorno pristupiti”, kazala je Kovačević agenciji Mina.

Prema njenim riječima, dinamikom napretka u posljednjoj godini “ne možemo biti zadovoljni”.

Kovačević je podsjetila da je Crna Gora, od 33 poglavlja, u jednom nazadovala, u jednom nije ostvaren nikakav napredak, u 24 je ostvaren mali, a samo u sedam je ostvaren dobar napredak.

U CDT-u smatraju da je strateški važno za državu Crnu Goru, njene institucije i građane da se proces integracija nastavlja bez smetnji, ali, kako je istakla Kovačević, on mora imati mnogo jači intenzitet i pokazati konkretne rezultate.

“Naši državni organi moraju promijeniti pristup shvatanju postavljenih zadataka i razumjeti da to što je otvoreno 30 poglavlja više ne predstavlja nikakav uspjeh. Uspjeh je njihovo zatvaranje”, naglasila je Kovačević.

Kako je navela, taj proces je značajan i kao ohrabrenje za sve zemlje regiona, a naročito one koje tek počinju pregovore.

“Evropska perspektiva Balkana je, po našem mišljenu, jedini put u stabilnost i korektne odnose. Svaki drugi scenario otvara loše perspektive za region”, smatra Kovačević.

Ona je ocijenila da “liderska” pozicija Crne Gore može biti ohrabrujuća inspiracija za te zemlje, ali Crnoj Gori neće pomoći da brže i kvalitetnije završi proces. “To zavisi samo od našeg kvaliteta rada i političke volje da se država mijenja”.

CDT je, podsjetila je Kovačević, nebrojeno puta apelovao na hitnu i sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

“Nadamo se da će poziv EU motivišuće djelovati na sve političke aktere u državi da iskreno uđu u ovaj proces”, kazala je ona.

U CDT-u smatraju da u oblasti javne uprave rezultat mora biti optimizacija i jasni koraci ka depolitizaciji javne uprave, da bi se moglo govoriti o mjerljivom napretku koji će osjetiti građani.

Takođe, dodala je Kovačević, koordinacija državnih politika mora biti na mnogo većem nivou.

Ona je poručila da će se CDT, kroz inicijative Savjetu za reformu javne uprave, truditi da tom važnom I teškom poslu da svoj doprinos.

“Puno posla pred nama je i u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, gdje se iz godine u godinu ponavljaju gotovo identične ocjene stanja”, kazala je Kovačević.

Iz CDT-a su posebno skrenuli pažnju na preporuke koje se odnose na Agenciju za sprječavanje korupcije koja, kako su naveli, mora biti oslobođena političkog uticaja, povećati svoj kredibilitet i početi da radi suštinske, a ne samo administrativne kontrole.

“Takođe, potrebno je konačno dokazati sposobnost da se urade kvalitetne finansijske i istrage slučajeva pranja novca”, dodala je Kovačević.

Prema njenim riječima, stanje u oblasti slobode izražavanja i medija izaziva, kako i EU kaže, ozbiljnu zabrinutost.

Posebno, smatraju u CDT-u, brine što je to oblast gdje u prethodnoj godini nije ostvaren nikakav napredak.

“Politički uticaj na medije, naročito na javni servis, izostanak rezultata istraga napada na novinare, stvaranje ambijenta za obračune sa nistomišljenicima, manjkav zakonodavni okvir i ekstremna polarizacija koja dovodi do izostanka kvalitetne samoregulacije – to su sve pitanja u čije se rješavanje mora krenuti u narednoj godini”, zaključila je Kovačević.