Glasaj slobodno!

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) posmatraće izbore na preko 700 biračkih mjesta u svim opštinama sa 350 posmatrača koji će na biračkim mjestima, u mobilnim timovima i u našem štabu u Podgorici prikupljati sve relavantne informacije o dešavanjima na dan izbora.
Pozivamo organe za sprovođenje izbora (DIK-a, OIK-e i biračke odbore) da ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka.

Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

Apelujemo na tužilaštvo i policiju da aktivnim odnosom spriječe i procesuiraju eventualna krivična djela na i oko biračkih mjesta, ali i da spriječe sva druga krivična djela koja mogu imati veze sa izborima.

Pozivamo kandidate za predsjednika da uklone svoje biračke štabove od biračkih mjesta. Takođe, važno je da se kandidati uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih izbornih rezultata.

Svako ko drži do demokratskih pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati druge kandidate ili njihove pristalice.

Pozivamo i medijske kuće, NVO-e, agencije da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih ili netačnih rezultata izbora kako bi izbjegli moguće konfuzije i tenzije koje mogu proisteći iz ovih ishitrenih poteza.

I mi ćemo se pridužiti ovom načinu rada, pa ćemo fokus staviti na tačnost, a ne na brzinu objavljivanja podataka. Ni mi, niti iko drugi nama pravo da se igra sa bezbjednošću građana Crne Gore.

Građanke i građane Crne Gore podjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati.

One koji smatraju da im je ovo pravo na bilo koji način ugroženo ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava.

Kako pratimo izbore?

Od otvaranja biračkih mjesta, na osnovu reprezentativnog uzorka, ćemo saopštavati podatke o odzivu birača i eventualnim kršenjima izborne procedure.

Presjeke odziva birača ćemo raditi u 8, 9, 11, 12, 16, 18, 19 sati i finalni podatak u 20 sati i odmah ih saopštavati javnosti

Nakon zatvaranja biračkih mjesta ćemo objavljivati rezultate izbora: procenat i broj osvojenih glasova za svakog od kandidata. Ove rezultate izbora javnost može očekivati nakon 21 sat u zavisnosti od dinamike pristizanja informacija sa biračkih mjesta.

Sve informacije CDT će na jednak, ravnopravan i jednostavan način učiniti dostupnim svima – građanima i medijskim kućama u zemlji, regionu i šire.

Ključni izvori podataka će biti naš veb sajt www.cdtmn.org, Viber chat CDT-Izbori 2018, naš tviter nalog @CDT_CrnaGora, tviter nalog nalog na engleskom jeziku @CDT_Montenegro i naš fejsbuk nalog.

Svi zainteresovani, na našem i engleskom jeziku, moći pratiti izborni dan uživo – iz minuta u minut, pronaći grafičke prikaze odziva i rezultata izbora kao i sve ostale relevantne informacije koje se tiču izbornog procesa.

Na izborni dan, do 18h, biće na raspolaganju i naš pres centar za sve televizijske kuće koje prate izbore.

Praćenje izbornog dana je završne faza višemjesečnog projekta koji CDT realizuje uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori, Fondacije Braće Rokfeler, Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu i kompanije Viber.