Kino aktivizam: Svadba

Treća noć evropskog filma, koja je organizovana na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, počela je projekcijom filma “Svadba”. Nakon projekcije organizovana je rasprava sa studentima.

U filmu “Svadba” snimljenom prema prvijencu romanu Mihaila Lalića, koji je, kako kaže Krsto Pižurica, „najavio Lalića romansijera “ ispričana je priča o narodnom oslobođenju, data kroz perspektivu „običnih“ ljudi, a ne glavnih činilaca Revolucije, i njihovom bjekstvu iz kolašinskog zatvora.

U tom filmu ispričana je priča o najvećoj političkoj borbi, o najvećoj bitci ideja, koja se desila na prostoru Crne Gore u toku Drugog svjetskog rata.

„Ja sam ti politička zvjerka“, kaže na jednom mjestu glavni protagonist Tadija Čemerkić, u čijem portretu je Mihajlo Lalić uspješno ostvario i opisao predstavnika Revolucije.

Trećoj noći filma prisustvovalo je više od 20 studenata sa Cetinja, a događaj je organizovan u okviru projekta “Evropski horizonti 1917. godine – značaj i naučene lekcije”.

Tekst je urađen u okviru projekta “Evropski horizonti 1917. godine – značaj i naučene lekcije” koji je finansijski podržala Evropska komisija kroz program Evropa za građane. Sadržaj je isključiva odgovornost Centra za demokratsku tranziciju i ni na koji način ne odražava stavove donatora.