Kino aktivizam: Good Bye Lenin

Druga noć evropskog filma, koja je organizovana na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, počele su projekcijom filma “Good Bye Lenin”. Nakon projekcije moderator Janko Ljumović organizovao je raspravu sa studentima.

“Good Bye Lenin” je intimistički film koji je ostvario veliki uspjeh njemačke kinematografije početkom 21. vijeka.

Film rekonstruiše način života uoči, tokom i nakon pada Berlinskog zida.

Glavni junak Aleks suočava se sa nasljeđem uvjerenja njegove majke koja živi vrijednosti DDR-a, možda i zbog toga što se otac nikada nije vratio sa službenog puta u Zapadnu Njemačku.

U danima izlaska iz kome nestala je država kojoj je bila vjerna – DDR, a ta okolnost bi mogla biti fatalna za njeno srce.

Aleks održava privid postojanja države koje više nema, posvećeno i kreativno producira njen dizajn i format, čak proizvodi i vijesti.

Drugoj noći filma prisustvovalo je više od 20 studenata sa Cetinja, a događaj je organizovan u okviru projekta “Evropski horizonti 1917. godine – značaj i naučene lekcije”.

Tekst je urađen u okviru projekta “Evropski horizonti 1917. godine – značaj i naučene lekcije” koji je finansijski podržala Evropska komisija kroz program Evropa za građane. Sadržaj je isključiva odgovornost Centra za demokratsku tranziciju i ni na koji način ne odražava stavove donatora.