Institucije krše Zakon: ASK hitno da reaguje

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i opštine nastavljaju da krše Zakon i da ne objavljuju podatake o socijalnim davanjima i time ugrožavaju transparentnost izbornog procesa.
Monitoring CDT-a je pokazao da petnaestodnevnu obavezu objavljivanja socijalnih davanja, pored Ministarstva rada i socijalnog staranja, nisu ispunile opštine Podgorica, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Pljevlja, Rožaje, i Ulcinj.

Na sajtovima nijesu objavljene ni informacije da eventualno u ovom periodu nije bilo socijalnih davanja. Sajt opštine Mojkovac nije trenutno u funkciji, pa nije moguće utvrditi da li su podaci objavljeni u zakonskom roku.

CDT zahijeva odlučnu akciju od Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da konačno počne sa kažnjavanjem prekršioca zakona i javnim objavljivanjem institucija i imena odgovornih lica koji krše Zakon.

Ukoliko se ovo ne desi zakonske odredbe kojima se reguliše ova obaveza nemaju nikakvu svrhu. Potpuno je neprihvatljivo da se ovakve pojave tolerišu desetak dana prije održavanja izbora. Fotografije sajtova na kojima se vidi da ove obaveze nijesu ispunjene CDT je danas dostavio ASK-i.

Podsjećamo da Zakon nalaže striktnu obavezu petnaestodnevnog objavljivanja podatke o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći u toku izborne kampanje, uključujući i podatke o vrstama, iznosima i primaocima socijalne pomoći.

Za odgovorno lice je zaprijećena prekršajna kazna od 200 do 2000 eura ukoliko podatke o socijalnoj pomoći ne objavi petnaestodnevno na svojoj internet stranici.