Upravljanje za rezultate na lokalu

Opština Kotor i Nikšić moraju poboljšati kvalitet planiranja na srednji rok i na kratak rok kroz kreiranje planskih dokumenata koji sadrže jasno definisane prioritete, konkretne ciljeve i rokove za realizaciju.

Ove opštine moraju korjenito promijeniti način praćenja učinaka opština kroz razvoj i primjenu novog pristupa koji se bazira na indikatorima za mjerenje uspjeha. Takođe, moraju veoma unaprijediti transparentnost planova i izvještaja.

To su zaključci istraživanja koje je uradio tim CDT-a, a koji su predstavljeni na panel diskusiji “Upravljanje za rezultate na lokalnom nivou”.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je situacija po pitanju planiranja, mjerenja i izvještavanja u lokalnim samoupravama Kotor i Nikšić je loša.

“Planiranja ima, ali ta sistem nije zaokružen. Nabraja se šta će biti urađeno, a ne šta je time postignuto”.

Koprivica je kazao da “dok god se ne slomi tradicionalni otpor građana prema planiranju, dotle će se samo razmišljati o kulama i gradovima, a kada dođe do realizacije imaćemo problem”.

Ona smatra da se strateški planovi moraju promovisati kroz kampanje i predstavljanje ideja o tome šta se tim planom  želi uraditi i šta se želi postiće:

“U suprotnom će to djelovati kao proforme aktivnosti”.

Istraživačica javnih politika u Institutu Alternativa (IA), Aleksandra Vavić, kazala je da je tendencija da se građani ne konsultuju, odraz nedemokratičnosti rada uprave.

“To je sve u suprotnosti sa principima dobrog upravljanja i to će u krajnjem dovesti do pada povjerenja u državne institucije”.

Ona smatra da vlast koja je mudra i želi da donosi politike koje su koriste za građane, neće propustiti priliku da uključi građane.

Vavić je podsjetila i na istraživanje koje je uradio IA, a koje je pokazalo da 60% građana nije informisano o javnim raspravama, dok je oko 34% njih čulo za makar jednu javnu raspravu.

 

Potpredsjednica opštine Nikšić Sonja Nikčević kazale je da se oblast planiranja u toj lokalnoj samoupravi mora unaprijediti.

“Nama je 2019. krajnji rok za donošenje nove Strategije i tu ima prostora da na bazi preporuka koje je dao CDT pokušamo naći nove mogućnosti. Prethodni model nije sadržao indikatore”.

Ona je kazala da će od naredne godine sve potrošačke jedinice koje se iz budžeta finansiraju, morati da preuzmu metodologiju koju je Strateški dokument koristio.

“Tada će se izvještavanje na godišnjem i periodičnom nivou dovesti u tu ravan. Za sada imamo izvještavanje dva put godišnje”.

Ovaj tekst urađen je u okviru WeBER projekta – Program malih grantova za organizacije civilnog društva za praćenje reforme javne uprave na lokalnom nivou, koji finansijski podržavaju Evropska unija i Ambasada Kraljevine Holandije. Sadržaj ovog dokumenta je odgovornost NVO “Centar za demokratsku tranziciju” i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Kraljevine Holandije.