Provjerite je li vaš potpis zloupotrijebljen

CDT je do sada tužilaštvu podnio ukupno 786 prijava građana koji sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima.

Pozivamo građane da sumnje u zloupotrebe podataka prijavljuju i osnovnim tužilaštvima u gradovima u kojima žive.

Takođe, pozivamo ih da nastave da provjeravaju da li su njihovi podaci zloupotrijebljeni na potpisi.dik.co.me.

——–

Saopštenje  od 15. marta

CDT je danas obradio 194 prijave građana koji sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima.

Ukupan broj prijava koji je CDT do sada predao tužilaštvu je 488.

Pozivamo građane da sumnje u zloupotrebe podataka prijavljuju i osnovnim tužilaštvima u gradovima u kojima žive.

Takođe, pozivamo ih i nastave da provjeravaju da li su njihovi podaci zloupotrijebljeni na potpisi.dik.co.me.

Ovo je obrazac za prijavu zloupotreba. Popunite i pošaljite na [email protected]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

——

Saopštenje od 14. marta

CDT-u je pristiglo više stotina prijava građana koji sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima. Danas je do 14 časova obrađeno 200 prijava koje je CDT predao Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT). Ukupan broj predatih prijava do sada je 294.

Javilo nam se više građana koji su podnijeli prijave, a koje je tužilaštvo danas kontaktiralo.

CDT pozdravlja brzu reakciju tužilaštva i formiranje predmeta vezanog za prijave građana. Nadamo se da će nastaviti sa odlučnom akcijom i nedvosmosleno utvrditi da li u prikupljanju ličnih podataka i potpisa ima elemenata krivičnog djela.

Veliki broj građana nam se javlja ne samo sa zahtjevom da se krivično procesuiraju njihovi slučajevi već i da se njihovi podaci uklone iz baze potpisa.

Obavještavamo građane da CDT nije u mogućnosti to da uradi i da se zbog eventualne povrede izbornih prava obrate Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

Takođe, razumijemo reakciju i ljutnju pojedinih građana zbog svega što im se desilo, ali im poručujemo da moraju biti strpljivi i sačekati pravni epilog ovog slučaja.

Jedini ispravan način da ova situacija bude riješena je kroz odgovarajuće postupke pred državnim organima. Bilo koje druge reakcije građana bi bile neprimjerene.

Pozivamo građane da nastave da provjeravaju i prijavljuju zloupotrebu ličnih podataka i da zajedničkom akcijom spriječimo da se naši podaci nezakonito koriste.


Saopštenje od 13. marta

 

CDT-u je stiglo nekoliko stotina prijava građana koji sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima. Do 14 časova obrađeno je 94 prijave koje je CDT predao Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT).

Od jučerašnjeg pokretanja aplikacije potpisi.dik.co.me, CDT-u se neprestano javljaju građani koji tvrde da nijesu potpisali podršku kandidatima, a njihovi podaci su se našli u bazi potpisa.

Među građanima čiji su potpisi zloupotrijebljeni su i visoki partijski funkcioneri, državni službenici, civilni aktivisti, novinari ili članovi njihovih porodica.

CDT poziva VDT da brzom i hitnom akcijom utvrdi da li u prikupljanju ličnih podataka i potpisa ima elemenata krivičnog djela.

Pozivamo građane da nastave da provjeravaju i prijavljuju zloupotrebu ličnih podataka i da zajedničkom akcijom spriječimo da se naši podaci nezakonito koriste.

Ne smijemo dozvoliti da se ostane na samom otkrivanju ovih slučajeva već svaki pojedinac koji je prekršio zakon mora snositi pravnu posljedicu.

Raduje nas što se povodom ove masovne zloupotrebe ličnih podataka oglasila i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Ipak, prije javljanja bi bilo elementarno korektno da su provjerili činjenice. Tada bi znali da Državna izborna komisija nije dozvolila NVO sektoru uvid u potpise, pa bi se možda umjesto tih spekulacija trebalo baviti onim što je suština ovog problema, a to je odgovor na pitanje ko i kako je kompromitovao lične podatke ogromnog broja crnogorskih građana.