Odlučna akcija države ili mrak devedesetih

CDT poziva nadležne institucije da sprovedu brzu akciju rasvjetljavanja napada na Ambasadu SAD u Podgorici, ali i da se fokusiraju na prevenciju radikalizacije koja vodi nasilnom ekstremizmu.

Značajan broj aktera u Crnoj Gori u posljednje tri godine ignoriše vidljivu radikalizaciju društva i aktivno joj se ne suprotstavlja.

Napad na Ambasadu SAD je ozbiljno upozorenje da u Crnoj Gori postoje radikalni ekstremisti i da se protiv te pojave cjelokupno društvo mora boriti. Radikalizam i radikalne ideologije ne pripadaju jednoj vjeri, naciji ili političkom uvjerenju, pa jednaka pažnja mora biti posvećena svima.

Smatramo da je neophodna promjena pristupa svih društvenih aktera po ovom pitanju, ali i koordinisana akcija institucija koje su zadužene za sprovođenje politika u ovoj oblasti.

Neophodno je da se inicira stvaranje jedinstvenog ‘fronta’ države, medija, NVO, akademske zajednice i građana koji bi kroz pokretanje Nacionalne platforme za borbu protiv nasilnog ekstremizma dali svoj doprinos protiv ove pojave.

CDT je ranije upozoravao da Crna Gora nije uspjela da Strategiju suzbijanja nasilnog ekstremizma pretoči u praksu, naročito na polju prevencije. Da institucije moraju da povećaju svoj angažman u prevenciji radikalizacije sugerisano je i u nedavno objavljenoj Strategiji EU za Zapadni Balkan.

Ukoliko država Crna Gora ne preduzme odlučnu akciju, postoji ozbiljna opasnost da radikalne ideologije ugroze građansko društvo i sekularnu državu, a društvo vrate u mrak devedesetih.