Sudije na seminaru u Strazburu

Grupa sudija iz Crne Gore boravi u Strazburu na seminaru “Pravo na obrazloženu presudu” koji organizuje CDT.

Cilj seminara je da se crnogorske sudije upoznaju sa praksom evropskog suda za ljudska prava.

Prvog dana seminara sudije su prisustvovale suđenju “Berluskoni protiv Italije” kako bi se kroz konkretan slučaj upoznali sa načinom rada Evropskog suda za ljudska prava.

Rojters javlja da su advokati Silvija Berluskonija iznijeli argumente protiv zabrane obavljanja javnih dužnosti izrečene bivšem italijanskom premijeru, u nadi da će dobiti zeleno svjetlo da se on ponovno kandiduje na parlamentarnim izborima iduće godine.

Zabrana je Berluskoniju izrečena nakon presude za poresku prevaru 2013. godine i trebalo bi da bude na snazi do 2019.

Ovaj slučaj odvija se pred vijećem od 17 sudija koje se koristi za izuzetno važna i složena pitanja.

Berluskoni je, prema pisanju Rojtersa, unajmio uglednu advokatsku firmu iz Londona.

Susret sa sudijama i predavanje u Sudu

Nakon toga profesor Pravnog fakulteta iz Beograda, Tanasije Marinković, održao je predavanje na temu “Pravo na obrazloženu presudu”.

U nastavku seminara održana su predavanja na kojima su predavači bili sudije Evropskog suda.

Aida Grgić iz Sekretarijata Suda pojasnila je sudijama procedure funkcionisanja ove institucije, prihvatanje predmeta i način odlučivanja.

Sudija Ksenija Turković prenijela je svoje iskustvo i objasnila kako se priprema slučaj, kakva je procedura i kako sudije sučeljavaju mišljenje u okviru rasprave o slučajevima.

Ovaj seminar organizuje se u okviru projekta “Inicijativa za transparentno sudstvo” koje CDT sprovodi uz finansijsku podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, a u saradnji sa Udruženjem sudija CG, Srpskim udruženje za pravnu i socijalnu filozofiju, NVO Civis Diversus, Centrom kreativnih vještina i Centrom za studije demokratije.

Više informacija o projektu na www.infosud.me